BASINDAN YAZILAR
On Binlerce Kişiye Af ve KKTC’de Sağlık Kolaylığı / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

On Binlerce Kişiye Af ve KKTC’de Sağlık Kolaylığı / Okan Güray Bülbül

 SGK'daki değişikliklerden özellikle ikisi çok önemli. Yurtdışında yaşayıp ve ikametgahları Türkiye’de olduğu için prim borcu birikenlere af geldi. KKTC’de sağlık hizmeti de kolaylaştı.

SGK’nın yeni yönetmeliği uyarınca, genel sağlık sigortası kapsamındaki Türk vatandaşları KKTC’de bulundukları süre içerisinde SGK ile anlaşması olan özel hastanelerden tıpkı Türkiye’de tedavi oluyormuş gibi hizmet alabilecek. İlaç yazdırabilecek ve ameliyat olabilecek. Bu sayede sigortalının tedavi masraflarının ödenmesinde herhangi bir zorlukla karşılaşması söz konusu olmayacak. Tedavi masrafları hastaneye SGK tarafından ödenecek.  SGK’nın sözleşmeli hastaneye yapacağı ödemenin üst limiti ise yurtiçindeki sözleşmeli hastanelere yapılan ödemenin üst limiti olacak. Bu şekilde Türk vatandaşları açısından sağlık hizmeti almanın KKTC’de de kolaylaşması sağlanmış oldu. Yeni yönetmeliklerin belki de en önemlisi, genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlularının bir kısmının borçlarına af getirilmesi. 1 Ocak 2012’de GSS Türkiye’de zorunlu hale gelince, yurtdışında yaşayan fakat ikametgahları Türkiye’de olan kişiler resen sigortalı olarak SGK tarafından tescil edildiler. SGK geçen cuma gününden itibaren yurtdışında yaşayan vatandaşların genel sağlık sigortalılığını iptal etti. Böylece bu kişiler adına daha fazla borç birikmeyecek. Şu ana kadar biriken borçlarsa bu kişilerin SGK merkezlerine yapacakları başvurular ile silinebilecek.

Sevklerde süre beş güne çıktı

Bir diğer değişiklik ise bulunduğu yerde tedavi edilemeyen sigortalıların başka yere sevkiyle ilgili. Buna göre, tedavileri yapılan fakat zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışına sevk edilmesi gereken sigortalılara, yaşadığı yer dışındaki kuruluşa başvuru süresi 5 güne çıkartılıyor. Değişiklik öncesi bu süre 3 gündü.  3 günün geçmesi halinde sigortalı sevk edildiği yerde sağlık hizmeti alamıyordu.

Artık aile de sigortadan yararlanıyor

Yeni düzenleme ile sigortalının eşi, çocuğu, annesi ve babası da gelir testi yaptırıp test sonrası belirlenen prim oranını ödeyerek genel sağlık sigortalı olabilecek. Sigortalının eşinin, çocuğunun, annesinin ve babasının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için sigortalının genel sağlık sigortası primini ödemiş olması şart. Aksi takdirde bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

2 SORU 2 CEVAP

7.000 günlük primi bekleyin 

Soru: 1984 yılında doğdum. 4.700 günlük prim ödemem var. Mevcut işyerimden tazminat alıp ayrılabilir miyim? (Cansu Kırdan) 

Cevap: Priminizi 7.000 güne tamamlayacağınız tarihte tazminatı alıp ayrılabilirsiniz. Bunun dışında haklı bir neden yokken işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alamazsınız. 

Geliri yoksa yardım alabilir

Soru: Annem 51 yaşında ve güvencesi yok. Benim sigortamdan yararlanabilir mi? (Serpil Kurt) 

Cevap:  Elde ettiği tüm gelirleri toplamı asgari ücretin net tutarından (765.67 TL’dir) daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana-baba, genel sağlık sigortalısı çocuğu üstünden sağlık yardımı alabilir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.04.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM