GEÇTİĞİMİZ hafta sağlık uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan bir değişiklik, doğrudan hastaları ilgilendirmese de, özellikle üniversite hastanelerine çok büyük bir kolaylık ve maliyet avantajı sağladı. Buna göre, yapılan değişiklik sonrası SGK, hastanelerin tıbbi malzeme alımında doğrudan ödeme mercii haline geldi. Yani hastaneler Kamu İhale Kanunu’na göre yapacakları ihale ile alacakları tıbbi malzemelerin ödemeleri, ilgili şirkete SGK tarafından yapılacak. SGK ihalede belirlenen tutar üzerinden ıskonto talep ederek, ihaleyi kazanan şirkete ödemeyi doğrudan kendisi yapabilecek. Bu değişiklik, özellikle ödeme sıkıntısı çeken ve bu yüzden şirketlerle piyasa fiyatının üzerinde bedellerle anlaşma sağlamak zorunda kalan üniversite hastanelerini rahatlatacaktır.
Rekabet artacak, fiyat düşecek
Hastanelere tıbbi malzeme sağlayan şirketler de, ödeme garantisi ve hızlı finansman nedeniyle daha uygun fiyatlarla tıbbi malzeme sağlamayı kabul edeceklerdir. Bu değişiklik sonrası bu sorunlar nedeniyle tıbbi malzeme sağlamayan şirketlerin de yeniden piyasaya girmesi sağlanacaktır. Dolayısıyla rekabet artacak ve daha düşük fiyatlarla tıbbi malzeme temini mümkün hale gelecektir. Bu düzenlemeyle üniversite hastaneleri istedikleri kalitede tıbbi malzeme alabilecek SGK’da hızlı finansman yoluyla şirketlere ödemelerini doğrudan yapabilecektir. Ayrıca bu durum ülke ekonomisini de olumlu katkılar sağlayacaktır. Üniversite hastanelerinin ödeme güçlüğünden yararlanarak yüksek fiyatlar talep eden şirketler yüzünden kaybolan önemli bir miktar para SGK’nın doğrudan ödeme mercii haline gelmesiyle ülke ekonomisi içerisinde kalacaktır.
Üniversite hastanelerinde yüksek
Üniversite hastaneleri, yeni yöntemlere dayalı tedaviler yürütmeleri nedeniyle, fatura maliyetleri yüksek hastaneler. Diğer yandan üniversite hastaneleri hastalara pek çok farklı hizmeti sunuyor. Yüksek teknolojiye dayalı cyber – knife, ileri radyoterapi teknikleri üniversite hastanelerinin en çok verdiği hizmetlerden. Böyle olunca da, üniversite hastanelerinin fatura bedelleri yüksek oluyor. Tıbbi malzeme alımındaki yüksek tutarlar da, fatura maliyetlerini yükseltebiliyor. 2013 yılı Aralık ayı verilerine göre, ikinci basamak devlet hastanelerinin ortalama fatura maliyeti 49,84 TL iken, üçüncü basamak devlet hastanelerinde bu tutar 90,19 TL, özel hastanelerde 79,15 TL ve üniversite hastanelerinde 176,66 TL. Yani buradan yapılacak bir hesaba göre, üniversite hastanelerinden hizmet alan bir hasta için SGK’nın hastaneye ödediği fatura bedeli diğer hastanelere oranla daha yüksek seviyede.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 15.04.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.