BASINDAN YAZILAR
İsteğe Bağlı Sigortalılıkta SGK Deli Dumrul'luktan Vazgeçti / Şevket Tezel - MuhasebeTR

İsteğe Bağlı Sigortalılıkta SGK Deli Dumrul'luktan Vazgeçti / Şevket Tezel

 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında zorunlu sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam etmeleri halinde primlerinin karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi işlemleri 30 Eylül 2008 tarihi itibariyle sona ermiş sayılıyor, 30 Eylül 2008 tarihinden sonra yazılı başvuru yapmaksızın ödenmiş isteğe bağlı prim ödemeleri ise iade ediliyordu.

Bu durum da emeklilik hayaliyle son hareket olarak aylık başvurusu yapanları büyük hayal kırıklığına uğratıyor, adeta abandone ediyordu.

 

Biz de çok değil daha 10 Şubat 2014 tarihli yazımızda isteğe bağlı sigortalılara uygulanan ve “Deli Dumrul” uygulamasına benzettiğimiz bir uygulamasını eleştirmiştik.

 

Öyle ki yazımızda;

 

SGK 1 Ekim 2008'den önceki süre için kesintiye neden olan diğer sigortalılıktan sonra ay be ay ödeme yapılmış olmasını yazılı başvuru yerine sayıyor, ama Ekim 2008'den sonraki süreç için isteğe bağlı sigortalılığı salt prim ödeme olgusuyla devam ettirmiyor. Bunda da sanırım SGK yetkililerinin 5510 sayılı Kanun kapsamındaki isteğe bağlı sigortalılıkta primlerin ödenmemesi durumunda sigortalılığın sırf bu nedenle sona ermiyor oluşuna bağlamalarından kaynaklanıyor. 1 Ekim 2008'den sonraki süreç için yalnızca düzgün prim ödemesini yeterli saymayarak ayrıca yazılı başvuru yapılmış olmasını arıyor. İşin garibi bu eksikliği kişi ancak emekliliğe başvurunca istiyor.

 

Bu durumda SGK kendisi kaybedeceğini bile bile vatandaşı yargı yoluna yönlendirmiş oluyor. Vatandaşın çok büyük olasılıkla kazanacağı bir dava bu, zira Yargıtay isteğe bağlı sigortalılıkta kesinti hallerinden sonra yazılı başvuru olmasa bile aylık primler muntazaman ödenmişse sigortalı olma, sosyal güvenceden faydalanma iradesinin fiilen gösterilmiş olduğuna hükmediyor.

 

SGK özellikle ksıa süreli çalışmalardan sonra yeniden isteğe bağlı sigortalılığın başlaması için yeniden yazılı başvuru aramayıp, isteğe bağlı primlerinin aralıksız ödenmesini yeterli saymalıdır. Bile bile lades diyerek kaybedeceği davalarda ne kendisinin ne de sigortalının enerjisini harcamamalı. Bu konuda dava açmayan beş yıllık sigortalılığı, dava açan ise dava masraflarının yanında iki yıl kadar beklemek durumunda kalıyor. Hasılı SGK köprüden geçenden 30 geçmeyenden döverek kırk akçe alan Deli Dumrulvari uygulamasından vaz geçmeli.

 

demiştik.

 

2014/5 sayılı Genelge ile getirilen olumlu bir değişiklik de isteğe bağlı sigortalılığa ilişkin bu alanda oldu. Buna göre 1479 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam etmeleri halinde primlerinin karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi işlemleri 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yatırmış olduğu primlerin karşıladığı süre ile sınırlı olarak kabul edileceği belirtiliyor.

 

Ancak kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlananlar ile prim iadesi alanlar bu haktan yararlanamayacak ise de akla ve adalete uygun bu değişikliklerin devamını bekliyoruz.

 

Zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılacak biçimde çalışıyorken kısmi süreli 4/a (SSK) sigortalısı olanlar için ve kendi şirketinden SSK'lı bildirilmeye devam edenler çok olumsuz bir durum getiren 2014/5 sayılı Genelge gözükmeyen zorunlu SSK sigortalılığı günlerinden sonra isteğe bağlı SSK sigortalılığına prim ödeyenler ve 2008 öncesi zorunlu Bağ-Kur kaydı olmamakla birlikte isteğe bağlı Bağ-Kur kaydı olanların ilave süre tescil hakkı bakımından önemli kazanımlar getirmişti.

 

 

 

Soru: 02.05.1997 sigorta girişli ve 1966 doğumlu annemin 3050 iş günü var. Annemin emekliliği için kaç yaş ve kaç prim günü gerekli? 3600 günden emekli olabiliyor mu? S.AKKAN

 

Cevap: Anneniz SSK sigortalılığından 58 yaşını dolduracağı 2024 yılında 3 bin 600 günle emekli olabilir. Keza 5 bin 900 günü doldurarak 2019'da da emekli olma hakkına sahip bulunuyor. 2019 yılında 5 bin 900 günü doldurması ancak borçlanma yapmasıyla mümkün olabileceğinden annenizin çocuk sayısı, çocuklarının doğum tarihleri ve beklenen Torba Yasa ile sigortalılık öncesi doğumların borçlanma hakkının olup olmayacağı gibi unsurlara bağlı bulunuyor. Ayrıyeten emeklilikte sadece tarih önemli olmayıp aylığının niteliği de önemlidir. Bu bakımlardan 5 bin 900 günle bağlanacak aylığın mı 3 bin 600 günle bağlanacak aylığın mı daha fazla olacağı da bundan önce ödediği primlerin niteliğiyle bundan sonra ödeyeceği primlerin prime esas matrahları ile yapılacak borçlanmaların günlük borçlanma bedellerine bağlı olacaktır. Bu nedenle annenizin mevcut durumunu bir sosyal güvenlik müşavirine danışarak gözden geçirtmenizde yarar bulunuyor.

(Kaynak: Alitezel.com | 10.04.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM