Otobüs şoförü okuyucularımdan haklarının neler olduğu ile ilgili çok sayıda soru aldım. Bugünkü yazımda otobüs şoförlerinin çalışma hayatında önemli gördüğüm, sigorta hakkı, yıllık izin, ücret, hafta tatili ve bayram çalışmasına ilişkin haklarını açıklamaya çalışacağım.
Kimler otobüs şoförü olabiliyor
Bir kişinin otobüs şoförü olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Buna göre şoför olacak kişinin;
- Taşıtın niteliğine uygun sürücü belgesine sahip olması,
- İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,
- Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olması,
- 63 yaşından gün almamış olması,
- Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir alması,
- Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olması
- Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olması gerekiyor. Ayrıca taşıma işlerinde istihdam edilenler iş sözleşmesine tabidir. İş sözleşmesi yapılmadan şoför çalıştırılamıyor.
SİGORTA GİRİŞİMİ
Otobüs firmaları/sahipleri işe aldıkları otobüs şoförlerinin sigorta girişlerini işe başlamadan bir gün önce sosyal güvenlik kurumuna yapmaları gerekiyor. Sigortasız çalışan otobüs şoförleri Sosyal Güvenlik Kurumunun il veya merkez müdürlüklerine başvurabilirler yada ALO 170’i arayarak sigortasızlıklarını bildirebilirler.
YILLIK İZİN
Diğer çalışanlar gibi otobüs şoförlerinin de yıllık izin hakları var. İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan otobüs şoförlerine yıllık ücretli izin verilir. Otobüs şoförlerine verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
- Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört gün,
- Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi gün,
- On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı gün yıllık ücretli izin verilir.
Bu izin süreleri iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
İzne rastlayan hafta tatilleri ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ayrıca izin sürelerine, eklenir. Örneğin iki yıldan beri çalışan ve haftada bir gün hafta tatili kullanan otobüs şoförünün izni 16 gündür. Elli ve daha yukarı yaştaki otobüs şoförlerine verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamıyor. Örneğin otobüste bir yıl şoförlük yapan Ali Bey 52 yaşında ise 20 gün yıllık izin kullanacak.
HAFTALIK TATİLLERİ
Otobüs şoförlerinin haftada en az bir gün hafta tatili hakkı bulunuyor. Hafta tatilinde çalışan taksi şoförüne ücreti bir kat fazlasıyla ödenir. Örneğin günlük ücreti 60 TL olan bir otobüs şoförü hafta tatilinde çalışırsa ilave 60 TL ücret daha alır. Bir başka deyimle çalıştığı normal ücretle birlikte 120 TL alır. Ulusal bayram, dini bayrama ve genel tatil günlerinde çalışanların ücretleri bir kat fazlasıyla ödenir.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 02.04.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.