BASINDAN YAZILAR
Mesleki Hastalıkta Sigortalı Sürekli ‘İş Göremez‘ Geliri Alır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Mesleki Hastalıkta Sigortalı Sürekli ‘İş Göremez‘ Geliri Alır / Okan Güray Bülbül

 2012'de meslek hastalığı sonrası sigortalılara 2.377 gün geçici iş göremez ödeneği verildi. Ancak %10'luk güç kaybı varsa bu gelir sürekli hale gelir.

 

Çalışma hayatında yer alanlar pek çok risk ile karşı karşıya bulunuyor. Yaptıkları iş, çalıştıkları işyeri, kullandıkları aletler çalışanlar için hep tehlike kaynağı oluşturuyor. Yaptıkları iş dolayısıyla güvenlik görevlileri, maden işçileri, torna tezgah işçileri sürekli bu tehlikelerin içerisinde kalıyor. İş kazalarıyla birlikte çalışma hayatında yer alan bir diğer ciddi risk de meslek hastalığıdır. 

SADECE FİZİKSEL DEĞİL... 

Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütümü şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Yani meslek hastalığı, çalışanın yaptığı iş dolayısıyla maruz kaldığı tehlike kaynakları sonucu ve işin niteliği dolayısıyla gerçekleşen hastalıklardır. Bu hastalıkların fiziksel olması da gerekmez. Çalışanın karşılaştığı ruhsal rahatsızlıklar da meslek hastalığı kapsamındadır. 

395 HASTALIK TEŞHİSİ VAR 

SGK İstatistikleri'ne göre 2012 yılında teşhis edilmiş 395 meslek hastalığı vakası var. Bu vakaların 386’sı erkek sigortalılar, 9 ise kadın sigortalılar. Gerçekleşen meslek hastalıklarına 
bakıldığında, meslek hastalıklarının en yoğun görüldüğü başlıca sektörler, kömür ve linyit çıkartılması, inşaat ve metal ürün imalatı sektörleri. Bu sektörlerde çalışma koşullarının ağırlığı ve yapılan iş dolayısıyla maruz kalınan toz, kimyasal maddeler insan vücudunda kalıcı hasarlara yol açabiliyor. 2012'de gerçekleşen meslek hastaları sonrası sigortalılara toplam 2.377 gün geçici iş göremezlik ödeneği ödenmiş. 

NASIL TESPİT EDİLİYOR?

Meslek hastalığı tanımında bahsettiğimiz türden bir hastalığa yakalandığını düşünen sigortalı, doğrudan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvurmalıdır. SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu, sigortalının yakalandığı hastalığın çalıştığı iş dolayısıyla kaynaklandığını ve meslek hastalıkları listesinde yer alan bir hastalık olduğunu belirtirse, bu hastalık meslek hastalığı olarak değerlendirilir ve gerekli işlemler yapılmaya başlanır. Sigortalının meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadığının tespitinde sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Bakanlığı’nın meslek hastalıkları hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleridir. 

Rapor sonucu geliri belirliyor 

SİGORTALININ meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadığına düzenlenen sağlık kurulu raporu doğrultusunda karar verilir. Rapor sonucunda meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 kaybedilmiş ise sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Rapor sonucu önemlidir.

Birinin bakımına muhtaçsa artar

MESLEKTE kazanma gücü kaybı oranı, bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirinin miktarını da belirler. Sürekli tam iş göremezlik için prime esas kazancın yüzde 70’i bağlanır. Başka birinin bakımına muhtaçsa  gelir bağlama oranı yüzde 100 olarak uygulanır.

3 SORU 3 CEVAP

Önce bankaya sonra SGK'ya

Soru: Babam Emekli Sandığı mensubu olup 2010'da vefat etti. Dedem ise Bağ – Kur’dan emekli olup 1996 yılında vefat etmişti. Annem hem babamdan, hem de babasından maaş alıyordu. Fakat 3 gün geçmesine rağmen bu ayki maaşı yatmamış. Bir değişiklik oldu mu? Hacer Duran
CEVAP: Bu durumla ilgili bir mevzuat değişikliği olmadı. Maaşları banka aracılığı ile alıyorsanız önce bankaya başvurmalısınız. Orada bir sıkıntı olmuş olabilir. Bu noktada çözemezseniz en yakın SGK merkezine başvurmanız gerekli.

Emekliliğiniz aralık ayında

Soru: 23 Aralık 1970 doğumluyum. 1 Ağustos 1987’de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olurum? Mukaddes Kuğucu
Cevap: 20 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 44 yaş şartına tabisiniz. 5225 gün prim ödemeniz varsa 23 Aralık 2014’te emekli olabilirsiniz. 5225 gün priminiz olduğu tarihte emekli olabilirsiniz.

Kardeş aylığı mümkün değil

Soru: Eşimden boşandım. Babamın vefatıyla Emekli Sandığı’ndan maaş almaktayım. Kardeşim bekâr olarak öldü. Kardeşimin maaşından hak elde edebilir miyim? Teoman Pamuk
Cevap: Sosyal güvenlik 
sistemimizde kardeşten aylık alma usulü bulunmuyor. Kardeşinizden ölüm aylığı bağlatamazsınız.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.04.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM