* Çalıştığım işyerinden sözleşmem bitmeden ayrılmamı istiyorlar. Ben de 'Tazminatımı verin çıkayım' diyorum, onlar 'Yok' diyorlar. Tazminatımı almak için hangi yolları izlemem gerekiyor? Bana yardımcı olursanız sevinirim. F.A.
Sözleşme süresi bitmeden önce işveren haklı bir neden olmadan, iş sözleşmenizi fesh ediyor ise işten ayrılma tarihinizden sözleşmenin bitim tarihi arasındaki sürenin ücretini borçlar kanununa göre işverenden talep etme hakkınız vardır. Ayrıca 2.5 aylık ücretiniz tutarında kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Bunun için öncelikle işverenlikçe iş sözleşmenizin sona erdirilmesi gerekir. Siz kendiniz ayrılırsanız herhangi bir tazminat talebinde bulunamazsınız. İş sözleşmeniz sona erince iş mahkemesine dava açarak, alacaklarınızı talep edebilirsiniz.
* Kurumsal bir şirkette 3 senedir çalışmaktayım. İşten kendim ayrılmak istiyorum, fakat çıkışımı vermiyorlar. İş sözleşmesini kendim tek taraflı olarak fesh hakkım yok mu? Sendikaya üye olsam haklarımı nasıl alabilirim? 5...635300 Nolu SMS
İş sözleşmesini tek taraflı olarak fesh etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak işten ayrılacağınızı 8 hafta önce işverene bildirmeniz gerekir.
İş Kanunu'na göre haklı bir neden olmadan fesh ederseniz herhangi bir tazminat alamazsınız.
Sendikaya üye olmak yasal hakkınız, sendikaya üye olabilirsiniz. Ancak sendikaya üye de olsanız haklı bir neden olmadan işten ayrılmanız halinde tazminat alamazsınız.
* 4 yıldır taşeron işçisiyim, maaşım asgari ücret olarak 840 lira yatırılıyor. Bu 840 liranın dışında asgari geçim indiriminin olduğunu söylüyorlar. Kanunen asgari geçim indirimi ile beraber 940 lira yatırılması gerekiyor mu? Cevabınızı en kısa zamanda yazabilir misiniz? Çiğdem DURSUN
Asgari ücret asgari geçim indirimi dahil olarak hesap edilmiştir. Ayrıca asgari geçim indirimi ilave edilemez.
Gelir Vergisi Hesaplamasında; 193 Sayılı G. V. Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca işçinin, bekar ve çocuksuz olduğu ve sadece kendisi dikkate alınarak, Asgari Geçim İndirimi uygulanmıştır. Net ele geçen asgari ücrete 80.33 TL asgari geçim indirimi ilave edilmiştir.
* Özel bir şirkette çalışıyorum. Yıllık iznimiz yok, kullansak dahi 'Mesai yok' diyorlar. Bayram mesaimiz yok, hafta sonu tatilimiz yok, iş mahkemesine başvurursak, işten çıkarırlar. Bu saydıklarım hakkımız değil mi? Başka nereye başvurmak gerekir? Bize bir yol gösterin ne yapalım? S.K.
İşyerinde çalışırken İş Kanunu'na aykırılıklar söz konusu ise, yani yıllık izin kullandırılmıyorsa, resmi tatillerde izin verilmiyorsa ya da ücreti ödenmiyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şikayette bulunabilirsiniz. BİMER, ALO 170 veya dilekçe ile Bakanlığa müracaat etmeniz halinde şikayetci olduğunuz işyerinin açık adres ve unvanı ile şikayet konularınızı açık olarak belirtmeniz halinde konu, İş
Müfettişlerince incelenecektir.
Ne Zaman Emekli Olurum?
* 20.07.1968 doğumluyum, 07.10.1992'den beri devlet memuruyum. 13.05.1991'den 9 gün sigortam var. Askerliğimi ödedim, ne zaman emekli olabilirim? 5...782675
Memuriyet girişiniz, 18 aylık askerlik ve 9 günlük SSK hizmetinizle beraber 9000 prim gün ve 52 yaşa tabisiniz. 2016 yılında prim gün sayınız tamamlanacak ancak 52 yaşınız 2020 yılında dolacak.
* 01.07.1964 doğumluyum, SSK girişim 23.10.1984 ve 4024 günüm var. SSK girişim askerden önce. Ne zaman emekli olurum? 5...394154
SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınızın tamamlanması için 1201 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. 1201 prim gününü askerlik borçlanması yaparak düşürebilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 26.03.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.