Tatil planlarının yaklaşmasıyla, yıllık izin hesapları da başladı. Ancak tatili şirketten başka bir şehirde geçirecekler yol iznini de unutmasın.
Yaz yaklaştıkça tatil planları da başladı. Bütün bir yıl boyunca yaz aylarında geçirilecek tatil kafamızın bir köşesinde yer alıyor. Dolayısıyla yıllık izin, çalışanın kendini yenilemesi ve geri döndüğünde iş- yerindeki veriminin yükselmesi adına çok önem taşıyor.
SÜRE, KIDEME GÖRE BELİRLENİR
Yıllık izin süresi, çalışanın kıdemine göre belirleniyor. İşyerinde ‘deneme süresi’ de dahil olmak üzere en az 1 yıl çalışmış işçinin yıllık izin hakkı var. İşyerinde 1 yıldan 5 yıla kadar çalışmış olan işçilere 14 günden, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışmış işçilere 20 günden, 15 yıl ve daha fazla çalışmış işçilere ise 26 günden az yıllık izin verilemez. Bunun dışında 18 yaşından küçük işçilere ve 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere kıdemi ne olursa olsun 20 günden az yıllık izin verilemiyor. Yani 17 yaşındaki işçiye o işyerinde bir yıl bile çalışmış olsa en az 20 gün yıllık izin verilmek zorunda. Yıllık izin hakkı yalnızca ücretli izinle sınırlı değil. Yıllık iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir ilde geçirecek çalışana, isteği halinde ve bu durumu belgelemesi şartıyla toplam 4 güne kadar yol izni verilmek zorunda.
REZERVASYON BİLGİSİ ŞARTI
Yani Ankara’da çalışan bir kişi, yıllık iznini Bodrum’da bir otelde geçireceğini rezervasyon bilgisi ile işverene iletirse, yıllık ücretli iznine ek olarak, 4 güne kadar ücretsiz yol izni alabilir. Bu sayede tatilden döndükten sonra işlerini yoluna koyarak işine geri dönebilir.
EN FAZLA ÜÇE BÖLÜNEBİLİYOR
Yıllık izin süresi, işçi ve işverenin anlaşması şartıyla en fazla 3’e bölünebilir. Fakat bölünen sürelerden bir bölümünün 10 günden az olmaması gerekmektedir. Yani işyerinde 3 yıldır çalışan bir işçinin 14 günlük yıllık izni, 10 gün, 2 gün ve 2 gün olmak üzere bölünebilir. Bu noktadaki amaç, yıllık izinlerin işveren tarafından fasılalarla verilerek işçinin sürekli dinlenme hakkının engellenmemesidir.
YILLIK İZİNDEN VAZGEÇİLMEZ
Yıllık izin hakkı vazgeçilemez bir haktır. İşçi ben bu sene izne çıkmayayım, bunun parasını işverenden alayım diyemez. İnsan kaynakları departmanları izinlerin bitirilmesi yönünde uygulamalar yaparlar. Çünkü yıllık iznin kullandırılmaması, işyerine idari para cezası getirmekte. Ancak sözleşmesi biten işçinin kullanamadığı izinlerin parasını alması mümkün.
1 SORU 1 CEVAP
İlk memur olduğunuz süre geçerli
SORU: Ben Temmuz 2007’de 4/b’li sözleşmeli olarak atandım. Temmuz 2011’de çıkan yasa ile kadroya geçtim. 4/b’liyken SSK’lıydık. Bu durumdan ben 2017’de 10 yılı doldurmuş olacak mıyım? Yoksa sadece kadrolu olarak görev yaptığım süre mi geçerli? (İbrahim Kayademir)
CEVAP: Sizin için 10 yıl, kadrolu olarak görev yaptığınız dönemi kapsıyor. Dolayısıyla Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olduğunuz için bu haktan yararlanamıyorsunuz.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 25.03.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.