Her gün sabahtan akşama kadar normal mesai yapan 2 milyon 971 bin işçi, SGK’ya resmi bildirim yapılmadığı için sigortasız çalışıyor. Emekli olmaları giderek zorlaşan çalışanların 2 milyon 16 bini erkek
2,9 milyon çalışanın emekli olması hayal
Türkiye’de iş hayatında olan 25 milyon 262 bin kişiden 8 milyon 670 bini kayıtdışı çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verileri, ekonominin en temel sorunu olarak görülen ve yıllardır mücadele edildiği söylenen kayıtdışılığın hâlâ ekonomi için büyük tehdit olduğunu ortaya koydu. Bu verilere göre Türkiye’de kayıtdışı çalışanların oranı yüzde 34,3’le dünya ortalamalarının üzerinde seyrediyor.
Ücretsiz aile işçisi
TÜİK verilerine göre ücretli olarak çalışanların yüzde 18’i işverenleri tarafından devletten gizleniyor, SGK primleri ödenmiyor, sigorta kayıtları yaptırılmıyor. Sayıları 2 milyon 971 bini bulan işçi sosyal güvenlikten yoksun çalıştığı için ileride emekli olamama riskine maruz kalıyor. Ücretlilerin dışında, 2 milyon 910 bin kişi de ücretsiz aile işçisi olarak kayıt dışı istihdamda yer alıyor. Bu çalışanlar için de emekliliği sağlayacak hakların birikimi başlamıyor.
Her 2 kadından biri
Veriler, özellikle kadın işçilikte kayıtdışılığın daha fazla olduğunu gösteriyor. Yüzde 49’u kayıtdışı çalıştırılan kadınların 2 milyon 39 bini ailesinin yanında ücretsiz işçi görünürken 955 bini bir işveren yanında gizli istihdam ediliyor. Kendi işinin sahibi olan 9 bin kadın ile kendi hesabına çalışan 663 bin kadın da SGK kayıtlarında görünmüyor. Bu veriler, ‘çalışıyor’ görünen her 2 kadından 1’inin kayıtdışında kaldığını işaret ediyor.
Vergi ve prim kaybı önemli
TÜİK verilerine göre en fazla kayıtdışı çalışma, ücretsiz aile işçiliğinde görülüyor. Bu alanda çalışan her 100 kişiden 91’i devlete bildirilmiyor. Dolayısıyla devlet hem vergi hem SGK primi kaybına uğruyor. Çalışanlar ise sosyal güvenlik sisteminden yoksun kalıyor.
Patronların da yüzde 13,7’si
Erkeklerde kayıtdışılık özellikle ücretli olarak bir işverenin yanında çalışan kesimde öne çıkıyor. Her 3 erkekten 1’inin kayıtdışında kaldığı ülkemizde 2 milyon 247 bin erkek kendi hesabına çalışıp kendini devletten gizliyor. İşveren, olarak iş hayatında görünen 151 bin patron da SGK’dan gizli kayıtdışı faaliyet gösteriyor. Yüzde 13,7’sinin kayıtdışında göründüğü işverenlerin 142 bini erkek, 9 bini ise kadın.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.03.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.