BASINDAN YAZILAR
Ayakkabı Ayağı Vuruyor! / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Ayakkabı Ayağı Vuruyor! / Erdoğan Süzer

 Ayakkabı ve deri giyimde dünya modasına yön veren İtalya bu unvanını koruyabilmek için olağanüstü çaba sergiliyor. Ülke ekonomisinin büyük sarsıntı yaşadığı 2008 krizi doğal olarak ayakkabı ve deri sektörüne de ağır darbe indirdi. Krizle birlikte verimlilik kaybı ve maliyet artışı sektörü öylesine vurdu ki, dünya çapında ün yapmış çok sayıda ayakkabı markasını (Türkiye dahil) rakip ülkelere kaptırdı.

Dünya işlenmiş deri üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa işlenmiş deri üretiminin ise yüzde 60'ından fazlasını İtalya tek başına üretiyor. 2 bin 375 deri işleme firmasında yaklaşık 29 bin kişi çalışıyor. Ayakkabı üreten 7 bin 800 firmanın 5 bin 400'ü ihracat yapıyor. İtalya'yı İtalya yapan; tasarım, stil, moda, marka ve kalite...

Ayakkabı pastasından pay

Türkiye'nin böylesine yoğun(!) gündemi içerisinde İtalya ve ayakkabı da nereden çıktı, diyebilirsiniz. Ne yazık ki, dünya bizden farklı olarak patinaja düşmüş siyaset ve bu siyasetin gölgesinde kalmış ekonomi sarmalının çok uzağında. Bu günlerde İtalya'da, dünya ayakkabı üreticileri ve tasarımcılarının dikkat kesildiği 'Milano Uluslararası Ayakkabı Fuarı'nın heyecanı yaşanıyor. Dünyadaki tüm markalar Milano'da, İtalya'nın kaybedeceği pastadan ve birbirlerinden kazanacakları pazardan pay almaya çalışıyor.

Türk ayakkabı firmaları Milano fuarında yer edinebilmek için yıllardır büyük mücadele veriyorlar. İtalyanlar, potansiyel rakip olarak gördükleri Türk firmalarını fuarın kıyı köşelerine atmaya çalışsa da, İtalyan isimleri çağrıştıran markalı firmalarımız bu sefer iyi yerleri kapmışlar. Fuarda Türk firmalarına ilgiyi de açıkça görüyorsunuz.

Firmalarımızdaki heyecan olağanüstü. Çin dahil dünyanın dört bir yanına ayakkabı satıyorlar. Peki rakamlar ne diyor? İtayla önceki yıl 23,7 milyar dolar deri ve deri ürünü ihraç edip 13,1 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye ise geçen yılı 1,9 milyar dolar ihracata karşılık 2,2 milyar dolar ithalatla kapattı. Yani İtalya cari fazla elde ederken deri ve ayakkabı gibi iddialı olduğumuz sektör bile cari açık olarak döndü. Neden böyle dersiniz?

Kimse dinlemiyor

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği (İDMİD) Başkanı Lemi Tolunay ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, neden böyle olduğunu çok iyi biliyor. Türkiye özellikle ayakkabıda İtalya'yı yakalayabilir. İhracat rakamlarını katlayabilir. Tabii yıllardır konuşulan hemen her makama iletilen sorunların çözülmesi halinde. Sorunlar çok net; Türkiye'nin hayvan ve vergi politikalarıyla uygulamaları deri sektörünü destekleyemiyor. Aksine ithalata yöneltip, maliyetleri artırarak fiyat avantajını yok ediyor.

Başkan Tolunay, yıllardır konuştukları ve çözüm bekledikleri 19 maddeden oluşan sorun sayısının bugün 21'e çıktığını, üstelik de eski 19 madde içeriğinin aynen kaldığını söylüyor. Maliye'ye gidip, "Kayıtdışı kesim var, vergi kaybı oluyor" demişler. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gidip, "Hayvan ırkı deri sektöründe kaliteli üretime izin vermiyor" demişler. Ancak hiçbir kapıdan hiçbir çözüm bulamadan, elleri boş geri dönmüşler.

Milano fuarında Türk firmaları yeni yeni müşteri kazanacak, yeni ülkelere açılacaklar. Buna kuşku yok. Ancak, talepleri karşılayabilmek için çaresiz yine deri ithal edecek, yine cari açığı artıracaklar.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM