BASINDAN YAZILAR
Dershane Soruları / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Dershane Soruları / Sadettin Orhan

 Geçtiğimiz hafta TBMM'den geçen dershaneler yasasından sonra dershane çalışanlarından yoğun sorular gelmeye başladı. İsmini vermek istemeyen bir okurumuzun sorusundan hareketle konuya açıklık getirmiş olalım.

Soru: Sadettin Bey, ben 01/06/1985 doğumluyum, 01/09/2007'de sigortam başladı. Türkçe öğretmeniyim. Dershanelerde çalıştım hep. 2008 yılında dershanem işe devam ettiğim halde ekonomik sıkıntılardan dolayı iki ay sigortamı ödeyemedi. Yani iki ay kadar sigortasız çalıştım. Yeni dershaneler yasasına göre 01/01/2014'te altı yıl çalışması olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'na geçebilecekmiş. Bu ödenmeyen iki ayı ben ödeyebilir miyim? Ya da işyerine ödettirebilir miyim? Rumuz: Dershaneci

Cevap: Değerli okurum, sizin de takip ettiğiniz üzere dershane yasası geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edildi ve şu an onay için Cumhurbaşkanı'nın önünde. Yasaya göre 1 Ocak 2014 tarihinde altı yıllık sigortalı çalışması olan özel dershane veya etüt merkezi öğretmenleri MEB'e başvurabilecek. Kimi öğretmenler sigorta şartını taşırken sizin gibi binlerce öğretmen bu altı yıl şartını yerine getirememiş durumda. Zira dershane sektöründe kimi öğretmenler ay içinde kısmi süreli (part-time) çalışırken, kimisi de yıl içinde birkaç ay sigortasız kalıyor. Hal böyle olunca ayda 30 gün ve yılda 360 gün sigortalı çalışamıyorlar. Bazıları da tam süreli çalıştığı halde sigortaları dershane tarafından yatırılmamış olabiliyor. Siz, eksik olan iki aylık süreyi kendiniz ödeyemezsiniz fakat dershane geriye dönük olarak bildirim yapabilir. Bu durumda iki aylık prim tutarı ve cüzi bir miktar idari para cezası ödenir. Bu altı yıllık sigortalı çalışmanın aynı dershane veya etüt merkezinde geçmiş olması gerekmiyor. Toplamda altı yılın sağlanması yeterli. Kadroya geçiş için 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında MEB'e başvurmak gerekiyor.

Muhtarlıktan ikinci emeklilik olmaz

Soru: Sadettin Bey, babam 23 yıllık muhtar ve 2006 yılında Bağ-Kur'dan emekli oldu. Eğer bu seçimde de seçilirse muhtarlıkta 25 yılını dolduracak. Bu durumda babam bir emeklilik hakkı daha kazanıyor mu? Bayram A.

Cevap: Değerli okurum, babanız muhtarlık görevinden dolayı ikinci bir emekliliğe hak kazanamaz. Kendisi Bağ-Kur emekli aylığı yanında muhtarlık görevi devam ettiği sürece muhtar ödeneğini de alabilir. Görevi sona erdiği zaman muhtar ödeneği de kesilir ve sadece Bağ-Kur aylığını almaya devam eder.

Doğum borçlanması yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, 01.09.1959 doğumluyum. 26.12.2001 tarihinden itibaren 01.10.2013'e kadar kesintisiz isteğe bağlı Bağ-Kur ödedim. 01.10.2013'ten itibaren sigortalı çalışan olarak SSK'ya devam etmekteyim. 1990 ve 1992 doğumlu iki çocuğum var. Bu durumda doğum borçlanmasından faydalanabilir miyim ve ne zaman emekli olabilirim? Nezaket Ö.

Cevap: Değerli okurum, doğum borçlanmasından yararlanamıyorsunuz çünkü sigorta girişiniz doğumlardan sonra olmuş. Mevcut uygulamada sadece sigorta başlangıcından sonraki doğumlar borçlanılabiliyor. Verdiğiniz bilgilere göre 7000 günü doldurduğunuz tarihte SSK'lı olarak emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM