Birçok işletmede yaz tatilinde staj yapan öğrenciler var. star okurları Ferhat Gülşen ve Mahmut Ambar stajyer öğrencilerle ilgili merak ettikleri konuları soruyor. Diyorlar ki; işyerimize ve şantiyemize stajyer olarak eleman almayı düşünüyoruz, stajyerlerimiz mimar, inşaat mühendisliği, lise mezunu teknik ofis elemanı ve ticaret lisesi mezunu muhasebe elemanı olabilir. İşe kabul edilecek stajyer çalışanlarımızın SSK yönünden; üniversite veya liselerin zorunlu kıldığı staj yapması veya zorunluluk olmadan kendi isteğiyle staj yapıyor olması hallerinde sigorta prim oranları nasıl hesaplanacaktır? İşletmemizde yüksek okulda okuyan (meslek yüksek okulu) iki öğrenci bir aylık staj yapmak istiyor. Bu stajyerleri SSK’ya bildirmemiz gerekir mi?
Yine okurumuz Şahika Yılmaz da üniversitede yaz stajı yaptığı şirkette ilk defa SSK’ya girişinin yapıldığı ve 28 günlük sigorta primi yatırıldığını, bu şekildeki stajyerler için yapılan sigortanın başlangıç tarihi olarak dikkate alınıp alınmayacağını soruyor?
Çalışma hayatında en çok merak edilen konulardan birisi de staj dönemi çalışmalarında sigortalı yapılıp yapılmayacağı ya da staj süresinin emekliliğe etkisinin olup olmadığıdır.
Stajyer öğrenciler ‘gördükleri eğitim gereği uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrenciler’ olarak tanımlanabilir. Fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu veya meslek lisesi öğrencileri işletmelerde staj yapmaktadır.
Meslek lisesi öğrencileri hakkında, Sosyal Sigortalar Kanunu’nun sadece iş kazaları ile meslek hastaıkları ve hastalık sigortaları hükümleri uygulanmakta, sigorta primleri de İş Kanunu gereğince yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 50’si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödenekle karşılanmaktadır. Yani meslek lisesi öğrencileri için işletmelerin sigortalı yapması söz konusu olmayacak, bu kişilerin sigorta primleri ilgili eğitim kurumu tarafından sağlanacaktır. İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrenci, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Meslek ve teknik lise öğrencilerinin öğrencilik dönemindeki sigortalarının emekliliğe herhangi bir etkisi yoktur.
Fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu öğrencilerinin stajları meslek lisesi öğrencilerinden farklıdır. Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı kurumun statüsünde zorunlu staj şartı bulunması ve okul tarafından bir işyerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir.
- Öğrenim gördükleri eğitim kurumlarının (fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu gibi) yönetmeliklerinden dolayı staja tabi tutulan öğrenciler,
- Burs gibi yardımlarla eğitim imkanı sağlayan resmi veya özel kuruluşların yönetmeliklerinden dolayı staja tabi tutulan öğrenciler,
- Burs şartları gereğince işyerlerinde zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler,
- Milletlerarası teknik stajyer öğrenci mübadelesi esasları gereğince Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler,
işletmelerde yaptıkları stajları süresince bir ücret almış olsalar dahi, işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan bir zorunluluğa dayanması nedeniyle (hizmet akdi ile bağlılık söz konusu olamayacağından) sigortalı sayılmayacaklardır. Yani bu durumdaki fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu öğrencilerinin sigortalı yapılması gerekmemektedir. Ancak, söz konusu eğitim statülerinde belirtilen staj müddetinden fazla olan çalışmalar sigortalılığı gerektirmektedir.
Ayrıca, işletmelerin (okurumuz Şahika Yılmaz’ın durumunda olduğu gibi) stajyer öğrencileri normal çalışanlar gibi sigortalı yapması da mümkündür. Bu şekilde normal sigortalı gibi bildirilen stajyerlerin bu çalışmaları hem emekliliklerinde dikkate alınacak hem de sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilecektir.
Diğer taraftan eğitim imkanı sağlayan müessese, eğitim statüsü gereği uygulamalı stajın dışında, lise veya yüksekokuldan mezun olmuş veya öğrenimi devam eden bir öğrenciyi stajyer sıfatıyla çalıştırdığı takdirde bu öğrenciler normal çalışanlar gibi sigortalı sayılacak ve aynı prim oranları üzerinden bildirileceklerdir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 28.06.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.