Yoksullara yapılan yardımların yöntemi konusunda dünyada önemli bir deneyim oluştu. Sosyal devletin bir gereği olarak toplumun yoksul kesimlerine gelişigüzel aktarılan karşılıksız kaynakların, insanları yoksulluktan kurtarmadığı gibi çalışma iştahını da azalttığı artık biliniyor.
Sosyal yardımların temel amacı yoksulluğu ve yoksunluğu azaltmak. Ancak kişilere hayatları boyunca yardımlarla yaşayacakları izlenimi verdiğinizde iş terse dönüyor, yoksulluktan kurtulma süreci uzuyor, yoksullar ordusu giderek büyüyor. Ekonomisi güçlü, nüfusu düşük, istihdam potansiyeli zengin ülkeler yardımlar konusunda bonkör politika izlese de kaynakları kıt ülkelerin yardımları ekonomiye itici güç sağlayacak politikalar geliştirmesi gerekiyor.
Sosyal devlet ıskalanıyor
Türkiye, son yıllarda uyguladığı sosyal yardımlarda inişli çıkışlı bir yol izledi. Adeta dünyanın yaşadığı tecrübeler yeniden yaşandı. Başlangıçta sınırsız, kontrolsüz, şartsız ve çok elden yapılan yardım uygulamaları giderek şartlı, kontrollü, sınırlı ve tek ele doğru gelişme gösterdi. Ancak gelinen noktada hâlâ milyarlarla ifade edilen sosyal yardım kaynaklarının ekonomiye optimal katkıyı sağladığını söylemek güç.
Türkiye gibi en küçük kaynağı bile heba etme şansı olmayan ülkelerde, özel sektör ya da kamu ayırt edilmeksizin toplumun yoksul kesimine aktarılan tüm sosyal yardımların tek kayıt üzerinden, hatta mümkünse tek elden yapılması şart. Hiçbir siyasi kaygıya, kayırmaya, bilinçsiz uygulamalara fırsat sunmayan bir sistemi kuramadığınızda hem kaynaklar heba oluyor hem de yanlış adresler nedeniyle sosyal devlet görevi ıskalanıyor.
Edinilen tecrübeler sonucunda artık sosyal yardım alanların iş hayatına kazandırılmasına yönelik politikalar geliştirilmiş durumda. Amaç, yoksulluk yardımlarının ömür boyu verilemeyeceği yönünde bilinç oluşturup hiç olmazsa çalışabilir durumda olanları istihdama kazandırmak.
22 bin yoksul terhis oldu
Elde edilen sonuçlar şimdilik hedefe tam ulaşılamadığını gösteriyor. 2013'ün Temmuz ayına kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvuran ve sistem üzerinden İŞKUR'a yönlendirilen kişilerden yaklaşık 1 milyon 95 bini İŞKUR'un hedef kitlesine girmiş. Yani bu kişilerin çalışabilir durumda olduğu belirlenmiş.
Bu yoksul vatandaşlardan 365 bininin İŞKUR'a kaydı yapılmış, 138 bini iş başvurusuna yönlendirilmiş. Sonuçta da 33 bin yoksul işe yerleştirilmiş. Ayrıca 75 bin yoksul işgücü yetiştirme kurslarına başvurmuş, bunlardan da 22 bini kurslara katılmış. Meslek öğrendiklerinde bu 22 bin kişinin de önemli bir bölümü iş bulma şansı yakalayacak. Bu veriler 1,1 milyon yoksuldan hiç olmazsa 33 binin yoksullar ordusundan terhis olduğunu, 22 bininin de terhisi arzuladığını gösteriyor.
Yoksulun ekmeği küçülüyor
Türkiye ekonomisinin önünde biri yerel diğeri genel olmak üzere iki büyük seçim var. Her iki seçimin de kritik önemde olduğu ortada. Sosyal yardımlar ne yazık ki seçim dönemlerinde genel politikanın dışında kullanılabiliyor. Sınırlı yardım kaynakları istihdamı ve üretimi artırma hedefi dışında oya tahvil edilebiliyor. Durum böyle olunca kaynaklar ölü yatırıma dönüşürken, yardımlar gerçek yoksullar yerine seçmen kitlelerine kayıyor. Sonuçta, yoksulluk yardımlarının zirve yaptığı seçim dönemleri, sanılanın aksine yoksula yaramıyor, tam aksine yoksulu vuruyor, ekmeğini küçültüyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.