Değerli okuyucularımız, bugün yine uluslararası vergi gündemi üzerinde duracağım. Keza yoğun bir gündem ile karşı karşıyayız. G-20 ülkelerinin ciddi destek verdiği ve Temmuz 2013’te OECD tarafından ilan edilen “Matrahın Aşındırılması ve Karın Aktarılmasına İlişkin Eylem Planı”na ilişkin son günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. Eylem Planı’na göre, 2014 Eylül ayına kadar bir takım adımların atılması ve bazı raporların yayınlanması öngörülmekteydi. Söz konusu çalışmalar, OECD Mali İşler Komitesi’ne bağlı çalışma grupları tarafından sürdürülmekte. Bu komitelere OECD ülkeleri yanı sıra OECD üyesi olmayan ancak G-20 üyesi olan ülkelerin temsilcileri de katılıyor. OECD, bu çalışmaları sırayla ortaya koymaya devam ediyor. En son çalışma da geçen hafta yayınlanan transfer fiyatlandırmasında belgelendirme konularını ele alan taslak rapor. Böylece, proje açısından çok önemli bir aşamaya gelindiğini söyleyebiliriz. Peki, 2014'te dünya vergide neleri tartışılacak? Soruların cevaplarını yine Eylem Planından alıyoruz.
Başta gayrimaddi varlıkların düşük vergi oranlarına sahip ülkelere transferi olmak üzere transfer fiyatlandırması konusu son yıllarda yabancı medyada sık sık gündeme geldi.
Transfer fiyatlandırması
OECD, mevcut transfer fiyatlandırması kurallarının ciddi vergi kayıplarına neden olduğuna inanmakta ancak “Emsallere Uygunluk İlkesi” yerine yeni bir mekanizmanın getirilmesini de çözüm olarak görmemekte. Eylem Planı ile bir yandan mükellefl erin transfer fiyatlandırması belgelendirmesine ilişkin uyum maliyetlerini dengelemek, bir yandan da vergi idarelerinin işe yarar bilgi edinmelerini sağlamak da amaçlanıyor. Bu bağlamda, ülke bazlı transfer fiyatlandırması belgelendirmesine yönelik rapor geçen hafta içinde yayınlandı. Öngörülen yenilik ile vergi idarelerinin mükellefl erin diğer ülkelerdeki faaliyetleri, bu faaliyetler nedeniyle ödedikleri vergiler gibi bir çok konuda daha fazla bilgiye sahip olması sağlanacak.
Dijital ekonomi
Geçen hafta ayrıca ele aldığım üzere, eylem planı kapsamında öncelikle dijital ekonomiden kaynaklanan sorunlar ve dijital ekonomide görülen iş modelleri tespit edilecek. Ardından da dijital ekonomideki vergilendirme sorunlarına karşı ne tür eylemlerin alınacağı üzerinde durulacak. Son olarak, dijital ekonominin vergilendirilmesi konusuna eğilen taslak rapor 2014 Mart ayında kamuoyuna açıklanacak ve 2014 Nisan ayında da kamuoyunun rapor ile ilgili görüşleri alınacak.
Zararlı vergi rejimleri
Eylem planı kapsamında OECD üye ülkelerinin vergi rejimlerinin gözden geçirilmesi 2014 Eylül ayına kadar tamamlanacak ve aynı sürede konuyla ilgili bir rapor yayınlanacak. Buna göre, OECD üye ülkelerinin vergi rejimlerinin gözden geçirilmesi ve şeff afl ık konuları ön plana çıkıyor. OECD yetkilileri ayrıca, G-20 ülkelerinden başlamak üzere OECD üyesi olmayan ülkelerin vergi rejimlerinin incelenmesine de 2014 Eylül ayında başlanacağını belirtiyorlar.
Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının kötüye kullanımı
Eylem planı ile vergi anlaşmalarının şirket ve gerçek kişilerce kötüye kullanımının önüne geçilmesi öngörülmekte. Bu kapsamda; vergi anlaşmaları ve iç mevzuatta kötüye kullanımı engelleyici hükümlerin getirilmesi, vergi anlaşmalarının çifte vergilendirmeme (double non-taxation) yaratma amacı gütmediğinin belirginleştirilmesi; vergi idarelerinin anlaşmalar hakkındaki anlayışının ne olduğunun netleştirilmesi amaçlanmakta.
Diğer çalışmalar
OECD çalışma grupları, Türkiye’de çok yaygın görülmemekle birlikte uluslararası düzeyde yoğun olarak kullanılan hibrid düzenleme ve tüzel kişilere ilişkin bazı çalışmalar da sürdürüyor. OECD ayrıca eylem planı kapsamında çok tarafl ı uluslar arası enstrüman geliştirilmesi konusunda uzmanların değerlendirmelerini almakta.
Sonuç olarak, gündem sıcak ve ülkelerin tek tarafl ı olarak alacakları önlemlerin yeterli olmadığını görüyoruz. O yüzden, OECD ülkeleri hep birlikte çalışmaya devam ediyor. Sizleri gelişmeler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğim.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.