Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayı bekleyen 06.02.2014 tarihli ve 6518 sayılı Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile engellilere yönelik bir çok düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemelerin bazılarını açıklamaya çalışalım.
İŞ İLİŞKİSİNDE EŞİTLİK
4857 sayılı İş Kanununun eşitlik ilkesini düzenleyen beşinci maddesine engellilik eklendi. Buna göre iş ilişkisinin kurulmasında, devamında ve sona ermesinde işveren engellilere eşit davranmak zorunda olacak. İşveren engelliye eşit davranmadığı takdirde örneğin engellilik nedeniyle engelli bir çalışanı işten çıkaran işveren işten çıkarılan engelliye dört aylık ücreti tutarında tazminat ödeyecek. Bu tazminattan ayrı olarak işveren ihbar ve kıdem tazminatı da ödemek zorunda kalacak.
İş ilişkisinde ve diğer alanlarda doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık 6518 sayılı Kanunla yasaklandı.
PRİM DESTEĞİ
Bilindiği üzere 50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işverenleri %3, Devlete ait işyerleri ise %4 oranında engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü bulunuyor. Mevcut uygulamada bu oranlar kapsamında çalıştırılan engellilerin işveren prim hisseleri asgari ücret üzerinden Devlet tarafından karşılanıyor. Mevcut durumda engelli çalıştırmak zorunda olmayıp engelli çalıştıranların işveren prim hisselerinin %50’si Devlet tarafından karşılanıyordu. %50’si Devlet tarafından karşılanan primlerin bundan böyle yüzde yüzü Devlet tarafından karşılanacak.
Örnek: Bakkal Ahmet Amca, bakkalında asgari ücret (1.071 TL) üzerinden bir engelli çalıştırırsa, işveren olarak kendi hissesine düşen primlerin tamamını devlet karşılayacak.
EVDE BAKIM PARASI
Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden(564 TL’den) daha az olan ve bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti veya sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanacak. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılacak.
Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardan( 1.540 TL’den) fazla olamayacak.
Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar( 770 TL) kadar aylık sosyal yardım yapılacak.
SOSYAL HİZMET BİRİMİ
Çocuk, kadın, engelli ve yaşlılar ile bakım veya barınma ihtiyacı olan kişilere hizmet verilen mesken niteliğinde yatılı sosyal hizmet birimleri oluşturulacak. Oluşturulacak bu tür yerler 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olacak.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 18.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.