BASINDAN YAZILAR
Sezgin ÖZCAN - Çalışanların yıllık izin hakkı - MuhasebeTR

Sezgin ÖZCAN - Çalışanların yıllık izin hakkı

Yaz sıcaklarının iyice bastırdığı şu günlerde yılın yorgunluğu iyice hissedilir hale geldi. Okulların tatile girmesi ve son olarak ÖSS’nin de tamamlanmasıyla birçok kişi yıl boyunca yaşadığı heyecan, stres ve yorgunluğu atmak için tatil planları yapılmaya başladı.
Bir yıl boyunca çalışan insanın bir süre dinlenmesi, beden ve ruh sağlığı için zorunlu bir ihtiyaç. Diğer yandan, yılın belli bir döneminde işten uzak kalıp dinlenmek, çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyen önemli bir husus.
Madem gündemde tatil var, kim ne kadar izin kullanabilir, izin nasıl kullanılır ona bakalım.
Çalışanların yıllık ücretli izin hakkı, temelini Anayasa’dan alan, şahsın öz varlığına dayalı Anayasal bir hak olup, yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

İZNE HAK KAZANMA
İşçinin yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekiyor. Bir yıldan az çalışılmış olması durumunda izin hakkı doğmaz.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerlinde çalışanlara yıllık ücretli izin verilmez.

İZİN SÜRELERİ
İşçilere verilecek izin süresi, işçinin hizmet süresine ve yaşına göre belirleniyor.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
- Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
- Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
- Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz.
Bu süreler asgari izin süreleri olup, toplu iş sözleşmeleri veya bireysel hizmet sözleşmeleri ile artırılabilir. Ayrıca, 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
İzin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Bu günler, yukarda belirtilen izin sürelerine eklenir.

10 GÜNDEN AŞAĞI BÖLÜNEMEZ
Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Yıllık ücretli iznin, izin süreleri içinde sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak tarafların rızasıyla, bir bölümü on günden az olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

EKSTRA YOL İZNİ
İşçi yıllık ücretli iznini işyerinin bulunduğu yerden başka yerde geçirecekse, talep etmesi ve bu hususu belgelemesi koşuluyla, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere, işveren işçiye toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorunda.

İZİN ÜCRETİ
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini, işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek yada avans olarak vermek zorunda.

Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin işçi ve işveren yönünden ödenmesine devam edilir.
İşçinin yıllık ücretli iznini kullanmakta iken, izin süresi içinde ücret karşılığı çalıştığı tespit edilirse, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir. 

 

(Kaynak: GazetePort | 26.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM