BASINDAN YAZILAR
Yurt Dışı Borçlanması İçin Türk Vatandaşı Olmak Şart / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Yurt Dışı Borçlanması İçin Türk Vatandaşı Olmak Şart / Ali Şerbetçi

 * 24.07.1957 Kazakistan doğumluyum. Sigortalılığa giriş tarihim 03.12.2001. Toplam 2117 gün primim mevcut. İlk üç çocuğumu Kazakistan'da 1979, 1982 ve 1985 tarihinde doğurdum. Birini kaybettim. 1993'te Türkiye'ye göç ettim. 1995'te Türkiye'de de bir çocuğum oldu. Kısmi emeklilik şartı için hem 4500 gün hem de 25 yıllık sigortalılığı beklemek zorunda mıyım? Türkiye ile Kazakistan arasında SGK anlaşması sanırım yok. Kazakistan'daki prim Türkiye'de sayılmıyor değil mi? Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? S. Ü.
Yurt dışı borçlanmalarında aranan ilk şart Türk Vatandaşı olmaktır. Yurt dışı borçlanması yapacak kişi Türk Vatandaşı olduğu tarihten itibaren, Kazakistan veya başka bir ülke hangisi olursa olsun, erkekse çalıştığı ülkenin sosyal güvenlik mevzuatına göre sigortalı çalıştığı günleri, bayansa hem çalıştığı hem de ikamet ettiği yılları borçlanabilir. Siz ne zaman Türk Vatandaşı olduğunuzu belirtmemişsiniz. 1993 yılında Türkiye'ye geldikten sonra Türk Vatandaşı olmuşsanız, zaten borçlanma hakkınız olmaz. Önce Türk Vatandaşı olup daha sonra Türkiye'ye yerleşmişseniz aradaki süreyi borçlanabilirsiniz. Bayan olduğunuz için illa da çalışmış olma şartı aranmaz. Ancak yazdıklarınızdan anladığım Türkiye'ye geldikten sonra Türk Vatandaşı olduğunuzdur. Bu nedenle emeklilik hesaplamasında giriş olarak 2001 yılındaki giriş esas alınacaktır. Buna göre kısmi emekli olabilmeniz için en az 4500 prim gün ve 25 yıl sigortalılık süresini beklemeniz gerekiyor. Bu şartlarda 2383 gün daha prim ödeyip 24.07.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca 9 yıl isteğe bağlı prim ödeyerek toplamda 5400 günle Bağ-Kur'dan 2023 yılında emekli olma durumunuz da var.
Verdiğiniz bilgilere göre doğum borçlanması hakkınız bulunmamakta. 

* Yeni sigortalı bir işe başladım. Sağlık sigortasıyla ilgili bir işlem yapmam gerekiyor mu? Ne yapmam lazım? Ne zaman sağlık yardımı alabilirim? 5...142984 
İşe başlayan sigortalılar işe girişten bir ay sonra sağlık hizmeti almaktadırlar. SGK sistem olarak otomatik sağlık aktivasyonunu yapmaktadır.
Ancak eğer aktivasyon yapılmamışsa en yakın Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü'ne giderek aktivasyon işlemi yaptırabilirsiniz. 

* Özel bir firmada 4 yıldır çalışıyorum. Bu zamana kadar her yıl yıllık izinlerimi 3 gün, 4 gün, 5 gün vb. gibi parça parça kullandım. İşten dolayı toplu olarak izin yapamadım. Bu yasal mı? Yıllık izin hakkım ne kadardır? İzinler parça parça bölünebilir mi? İsimsiz 
İş Kanunu'na göre 5 yıla kadar kıdemi olan bir işçinin 14 gün yıllık izin hakkı vardır. Bu sürelerin işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak izin süreleri işçi ile işverenin anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

Ne Zaman Emekli Olurum? 
* 08.09.1962 doğumluyum. İlk işe girdiğim, hizmete başladığım tarih 05.01.1976. Şu an 2345 günüm var. 20 ay askerlik yaptım, yeni çıkacak olan prim borçlanması ile emekli olabilir miyim? Bir de hangi şart ve yaşta emekli olabilirim? Ayhan A. 
Çıkacak olan yasada prim borçlanması hakkı verilirse verilecek hakkın ne şekilde uygulanacağı, kimleri kapsayacağı, emekliliğe nasıl yansıyacağı hakkındaki bilgileri kanun çıkmadan kesin budur diyemeyiz. Belirttiğiniz şartlara göre 3600 günü tamamlayıp 55 yaşınızın dolacağı 08.09.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Prim gün sayısını arttırmak için askerliği borçlanabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 15.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM