BDDK'nın yayınladığı bankacılık verileri, 17 Aralık sürecinin tasarruf sahiplerinin kararlarını nasıl etkilediğini, yanlış ya da doğru karar verenlerin de bugün kayıp-kazanç yönünden nerelere sürüklendiklerini net biçimde ortaya koyuyor.
17 Aralık'tan hemen bir hafta önce bankalarda gerçek kişilerin 325,6 milyar lira TL mevduatı varmış. 31 Ocak 2014'te bu tutar 328,3 milyara çıkmış. Mevduat 2 milyar 670 milyon lira artmış ancak bu artışın 2 milyar 389 milyon lirası vadesiz hesaplara olan ilgiden kaynaklanmış. Vadeli hesaplardaki artış ise 281 milyon lirayla sınırlı kalmış.
Bu veri, bankaya para yatıranların faizlerin daha da yükseleceği beklentisiyle paralarını vadesiz hesaplarda beklettiğini gösteriyor. Buradan, tasarruf sahiplerinin henüz yatırım araçları konusunda kararlarının netleşmediği, her an güvenli ve bol kazançlı bir yatırım fırsatı çıkabileceği hesabıyla beklemede kalındığı sonucunu da çıkarmak mümkün.
Dövize güveniyorum, vadeli olsun
Döviz cephesinde TL'nin tam tersi bir süreç yaşanmış. 17 Aralık öncesinde gerçek kişilerin bankalarda 84 milyar 879 milyon dolar tutarında döviz mevduatı varken 31 Ocak'ta rakam 87 milyar 373 milyon dolara çıkmış. Vadesiz döviz hesaplarındaki mevduat 907 milyon dolar azalarak 14,7 milyar dolara gerilerken vadeli hesaplardaki döviz yaklaşık 3,4 milyar dolar artmış, 72,6 milyar dolara ulaşmış. Vadeli döviz hesaplarında temmuz ayından bu yana artış devam ediyordu.
Demek ki, bireysel yatırımcı TL'de vadeliden kaçarken dövizde vadeliye koşmuş. Bu tercihte dövize olan güven artışının yanında az da olsa faiz artışının etkisi var. Bu manzara, belirsizliğin arttığı dönemlerde aslında sıradan denilebilir.
TL mevduat 14,8 milyar dolar eridi
Peki bu dönemde tercihini TL'den ya da dövizden yana kullananların kayıp ve kazançları ne olmuş dersiniz? Gerçek kişilerin bankalardaki TL mevduatı 17 Aralık öncesinde 160 milyar 902 milyon dolara karşılık geliyordu, 30 Ocak'taki karşılığı 146,1 milyar dolara geriledi. Mudiler bu dönemde bankalara ilave 2,7 milyar TL mevduat koydukları halde, TL mevduatlarını dövize çevirmek isteseler ellerine 14 milyar 802 milyon dolar daha az para geçecek.
Dövizden 19 milyar kazandılar
Döviz cephesinde ise kayıp değil, büyük kazançlar var. 17 Aralık öncesi döviz hesaplarındaki 84,8 milyar dolar 171,7 milyar TL'ye karşılık geliyordu. 30 Ocak'taki TL karşılığı 190,7 milyar liraya ulaştı. Bankadaki döviz hesaplarının sahipleri kısa süre içerisinde kur sayesinde yaklaşık 19 milyar lirayı kazanç hanelerine yazdılar. Bu süre içerisinde bankalara yatırılan ilave 2,5 milyar dolar da dikkate alındığında toplam TL karşılıktaki artış 24,5 milyar lirayı aşıyor.
Mevduat düşüyor, kredi talebi artıyor
Yaşanan sürecin kredi-mevduat ilişkisine etkisini görmek için BDDK'nın en son yayınladığı veriye odaklandığınızda karşınıza çıkan manzara pek de iç açıcı değil. 24 Ocak ile 31 Ocak arasındaki son bir haftada bankalara yatan mevduat 17 milyar lira azalırken, krediler 1,6 milyar lira artmış. Bu verinin kurdaki ateşin yüksek seyrettiği döneme denk gelmesi olumsuz sinyalin etkisini hafifletse de dikkatlerin yoğunlaşması gerektiği alan olarak kendini gösteriyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.