BASINDAN YAZILAR
İşçilikten Patronluğa Geçenin Tazminatı / Arif Temir - MuhasebeTR

İşçilikten Patronluğa Geçenin Tazminatı / Arif Temir

 Soru: İşyerinde işçi olarak çalışırken patronlarım beni şirkete ortak yaptı. İşçilikten çıkışım yapıldı. İşyerinde yaklaşık 4 yıldan beri işçi olarak çalışmışlığım var. Bu sürenin kıdem tazminatını alabilir miyim? M. İşler

Cevap: Sayın İşler, işyerinden kendi isteğinizle ayrıldığınıza ilişkin patronlarınıza belge vermediyseniz 4.5 yıllık sürenin kıdem tazminatını alabilirsiniz. Şirkete ortak olma nedeniyle işten ayrıldığınızı yazılı olarak patronlarınıza bildirdiyseniz kıdem tazminatı alamazsınız.
Her işten ayrılana işsizlik maaşı yok
Soru: Gazetelerde kendisi istifa eden işçinin işsizlik maaşı alabileceği yazısını okudum. Ben 02.02.2014 te kendi isteğimle istifa ettim. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Emre Sert
Cevap: Sayın Emre Bey, işsizlik maaşı işten kendisi ayrılan herkese verilmiyor. İşten haklı bir nedenle örneğin maaş ödenmeme, isteği dışında fazla çalıştırılma, işveren tarafından hakarete uğrama vb nedenlerle işten ayrılanlara işsizlik maaşı(ödeneği) veriliyor. İşten haklı bir sebep olmadan ayrıldıysanız işsizlik maaşı alamazsınız.
Soru: Doğum yapacak annelere çocuk sınırlaması var mı? Nigar
Cevap: Sayın Nigar Hanım, ülkemizde doğum sınırlaması bulunmuyor. Anneler diledikleri kadar doğum yapabilirler.

İSTEDİĞİ YER 

Soru:
 İşyeri amir veya müdürleri işyeri dışında işle alakalı olmayan bir eğlence yada toplantıya katılma zorunluluğu getirebilir mi? Murteza Kılar
Cevap: İşveren, işveren vekili veya müdürler işle ilgili olmayan bir konuda çalışanlara yükümlülükler getiremezler. Örneğin işveren, çalışanına bu akşam ilimiz derneğinin toplantısı var, buraya katılman zorunludur diyemez. Çalışanında buna uyma yükümlülüğü yoktur.
Yeni buluşa ödül var mı?
Soru: Çalışan bir buluş yaparsa işveren bunun karşılığını ödemek zorunda mı? Şennur Atar
Cevap: Çalışana yaptığı buluştan dolayı işverenin bir ücret ödeyeceğine ilişkin iş mevzuatında bir düzenleme bulunmuyor. Ancak işveren tek taraflı bir uygulama ile çalışanı ödüllendirebilir. Bu mümkün değilse çalışan buluşunun patentini alarak buluşunu başka alanlarda değerlendirebilir.

ÇALIŞANIN KIYAFETİ 

Soru:
 Çalışan işverenin istediği şekilde mi giyinmek zorundadır? Ali Şener
Cevap: Çalışanın kıyafet serbestisi var. Ancak işveren çalışan ile yapacağı sözleşmede nasıl bir kıyafet giyilmesi gerektiğini belirtebilir. Söz konusu kıyafetin ahlak ve adaba aykırı olmaması gerekir.
Soru: İşçi arızalanan tezgahını yaptırmak zorunda mı? Mukadder Yılmaz
Cevap: işçi arızalanan tezgahını yaptırmak zorunda değil. Tezgahın işveren tarafından yaptırılması gerekir.
Soru: Çalışırken üniversiteyi bitiren birisinin maaşında değişiklik yapılır mı? Nihal Cihan
Cevap: İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışanların maaşları eğitim durumlarına göre belirlenmişse üniversiteyi bitirenlere sözleşmede belirtilen hükümlere göre zam yapılır. Ayrıca üniversiteyi bitirmek işyerinde üst görevlere atanmanın bir basamağı olabilir.

BORÇLU OLANLAR

Soru: Borcu olan çalışan için işveren ne tür yaptırımlar uygulayabilir? Ceyda Yapan
Cevap: Sayın Yapan, borcu olan çalışanı işveren tazminatını ödeyerek işten çıkarabilir. Bunun için çalışanın borçlu olma durumunun işyerinde olumsuzluğa yol açması gerekiyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 12.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM