Esas işi bittikten sonra işyerinde temizlik işleri yapanlara ek ücret ödeniyor. Bir işçinin esas işi bittikten sonra yada esas işi başlamadan önce temizlik işlerinde çalışabilmesi belirli kurallara bağlı. Bu kurallar Hazırlama, Tamamlama Ve Temizleme İşleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir. (Bakınız 28.04.2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmi Gazete). Buna göre temizleme işlerinde çalıştırılacak işçilerin sayısı;
“1-15 çalışanı bulunan işyerlerinde 3 işçiden,
“16-30 çalışanı bulunan işyerlerinde 4 işçiden,
“ 31-60 çalışanı bulunan işyerlerinde 6 işçiden,
“ 61-80 çalışanı bulunan işyerlerinde 8 işçiden,
“ 81-100 çalışanı bulunan işyerlerinde 10 işçiden,
“ 100’den fazla çalışanı bulunan işyerlerinde çalışan sayısı toplamının yüzde onundan
NÖBETLEŞE OLARAK
Fazla olamıyor. Temizleme işlerinin yürütülmesi sırasında, çalıştırılacak işçiler arasından işveren tarafından seçilecek deneyimli bir işçi, ekip başı olarak görevlendirilecek. Temizleme işlerinin işyerinde çalışan işçilere nöbetleşe olarak yaptırılması gerekiyor. Temizleme işlerinin yapılması özel riskler yaratması ve özel bilgi, beceri ve deneyim gerektirmesi halinde, bu işlerde çalıştırılacak işçilerin çalıştıkları bölümleri ve mesleki eğitimleri göz önüne alınarak uygun nitelikte olanlar seçilecek. Temizleme işleri yaptırılmak üzere ayrılmış olan işçilerin, bu işlere ayrılan saatlerde bir başka işte çalıştırılmaları yasaktır.
Temizleme işlerini yapacak olan işçiler, günde en çok iki saat daha temizlik işinde çalıştırılabilecek. Günlük toplam çalışma süresinin temizlikte geçen çalışma süresi dahil 11 saati geçmemesi gerekiyor. Ayrıca günlük normal çalışma süresi dışında yapılan temizleme işleri ile yapılan fazla çalışma sürelerinin toplamının yılda 270 saati geçmemesi gerekiyor.
DİNLENME ZORUNLUĞU
İşyerinde yürütülen asıl işin bitmesinden sonra temizleme işlerini yapacak olan işçilerin, bu işlere başlamadan önce yarım saatten az olmamak üzere dinlenmeleri gerekiyor. Ancak, işçilerin bu dinlenme haklarını kullanmaları, asıl işin bitmesinden sonra böyle bir çalışma aralığı bırakılmasının herhangi bir teknik sakınca doğurmaması koşuluna bağlıdır. Dinlenmeler, çalışma süresinden sayılmıyor.
TEMİZLİK ÜCRETİ
Bir işyerinde, temizleme işlerini de yapan asıl işçilere, bu işlerde geçirdikleri sürenin her bir saati için ödenecek ücret, o işyerindeki asıl işlerine ait normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödeniyor.
Örnek: İşçi Ahmet Bey, gıda sektöründe ustabaşı olarak çalışmaktadır. Ahmet Bey, işyerinde 09.00-17.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Ahmet Beyin asıl işinde saatlik ücreti 10 TL dir. Ahmet Bey haftada iki gün 17.30-18.30 saatleri arası bir saat çalıştığı işyerinde temizlik işleri yapmaktadır. Ahmet Beyin temizlik işlerini asıl işine ek olarak yapmasından dolayı bir ay içerisinde alabileceği ek ücreti ne kadar olacak? Ahmet Bey, bir ay içerisinde toplam sekiz saat temizlik işi yapmıştır. Ahmet Beyin temizlik işi ücreti saat başına %50 zamlı olarak ödenecektir. Buna göre; Ahmet Beye temizlik işlerini yapmasından dolayı ayda 120 TL ek ücret ödenecek.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 10.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.