Soru: Sadettin Bey, bir tekstil firmasının mali müşaviriyim. Atölyemizde 35-40 civarı çalışan var. 1 Ocak 2014 itibariyle bir işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile sözleşme yaptık. Fakat bir de diğer sağlık personeli diye bir elemandan bahsediliyor. Hekim ve uzman dışında böyle bir eleman çalıştırma zorunluluğumuz var mı? Bunun mevzuattaki dayanağını söyleyebilir misiniz? Metin D.
Cevap: Metin Bey, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 6. maddesinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi yanında diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde de aynı personelin görevlendirilmesine dair hükümler yer alıyor. Bu personel hemşire veya diğer yardımcı sağlık elemanları arasından yetkilendiriliyor. İşyerinde tam zamanlı olarak işyeri hekimi görevlendiren işverenler ayrıca diğer sağlık personeli görevlendirmek zorunda değil. Fakat eğer işyeri hekimiyle kısmi süreli sözleşme yapmışsanız ayrıca diğer sağlık personeli de görevlendirmeniz gerekiyor. Görevlendirmemeniz halinde her ay için 2 bin 800 lira idari para cezası uygulanır.
Profesyonel sporcuya sigorta zorunlu
Soru: Sadettin Bey, 02.02.2002 doğumlu kızım 2008/Eylül'den bu yana profesyonel bir kulüpte lisanslı yüzücü. SGK güvencesi konusunda yasal haklarımızla ilgili farklı yazılar ve bilgiler var. Mevzuatın dilinden pek anlamıyor olmamız bizi size yönlendirdi. Bu kapsamda kızımın sosyal güvenlik açısından hakları nelerdir? Bilgi verirseniz sevinirim. Zerrin K.
Cevap: Değerli okurum, sporcuları sosyal güvenlik açısından amatör ve profesyonel olarak iki gruba ayırmak gerekiyor. Sporu meslek olarak değil de hobi veya kişisel gelişim için icra edenlere amatör sporcu diyoruz. Ülkemizdeki sporcuların büyük bölümünü teşkil eden amatör sporcular zorunlu sigorta kapsamında sayılmıyorlar. Buna karşın sporu meslek olarak, düzenli bir ücret ve sözleşme kapsamında yapan sporcuları profesyonel kapsamda değerlendiriyoruz. Profesyonel sporcular zorunlu olarak sigorta kapsamındalar. Buna göre kızınız profesyonel sporcu lisansı ile kulüp bünyesinde ve belirli bir ücret karşılığı olarak spor yapıyorsa, eski adıyla SSK'lı, yeni adıyla 4/a'lı olarak sigortalı yapılmalı. Kızınızın henüz 12 yaşında olması, sigortalı yapılması için engel teşkil etmez. Ay içerisinde kaç gün ve kaç saatini kulüp bünyesinde geçiriyorsa, o kadar gün için sigorta yapılması gerekir.
Doğum borçlanması henüz çıkmadı
Soru: Sadettin Bey, son olarak TBMM'de kabul edilen torba yasada SSK'dan önceki doğumları borçlanma hakkı var mı ya da bu yönde bir çalışma var mı? Talia Y.
Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz torba kanun sosyal politikalar ve özellikle engellilerle ilgili hükümler içeriyor. Doğum borçlanması konusu yasada yok. Fakat şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı bir başka paket içerisinde doğum borçlanması ve sosyal güvenliğe dair diğer düzenlemeler yer alıyor. Sanırım önümüzdeki günlerde detayları kamuoyuna açıklanmış olacak. Bu kapsamda sigorta başlangıcından önceki doğumların borçlanma kapsamına alınıp alınmayacağı da netleşmiş olacak. Eğer sigorta başlangıcından önce doğum yapmış bayanlara da borçlanma hakkı verilirse, yaklaşık 500 bin kadının bu haktan yararlanması bekleniyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.02.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.