BASINDAN YAZILAR
Gülfem VARLIK - Alkole AB usulü vergi sistemi sektörü rekabete hazırlar - MuhasebeTR

Gülfem VARLIK - Alkole AB usulü vergi sistemi sektörü rekabete hazırlar

Alkolü içki sektöründeki uygulamaların Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirilmesini bekleyen sektörün ithal içki ayağı, Türkiye'nin rekabete şimdiden hazırlanması gerektiği görüşünde. Allied Domecq Genel Müdürü Selçuk Tümay, alkollü içkideki ÖTV'nin indirileceğine dair duyumlar aldıklarını belirterek, Avrupa'da ve dünyanın pekçok bölgesinde uygulandığı gibi alkol derecesi üzerinden vergilendirme sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. The Edrington Group Gelişen Pazarlar Bölge Direktörü John F. McDermott ise "Türkiye, AB'ye giriş ile birlikte bütün oyuncuların herkesin serbestçe rekabet edebileceği kuralları tanımak zorunda" dedi.

AB mevzuatı, içki kategorisi bazında, yalnızca “minimum vergi” tutarını belirliyor. Her ülke kendi ürettiği ürünlerde, göreceli olarak düşük, ithal ettiği ürün sınıflarında ise yüksek ÖTV uyguluyor. Türkiye’de, alkollü içkilerden alınan ÖTV, Avrupa ortalamasının üzerinde. Geçtiğimiz günlerde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan üreticileri, ithalatçıları ve turizmcileri sıkıntıya sokan bu uygulamanın AB standartlarına çekilebileceğine dair açıklamada bulundu.

Jack Daniels, Ballantine’s, Beefeater, Malibu, Kahlua gibi ünlü markaları üreten Allied Domecq'in Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay, gıda ve turizmde KDV'nin indirilmesinın ardından sıranın alkollü içki sektörüne geldiğini düşündüklerini ifade etti. Sektörde ÖTV'nin indirilmesini beklediklerini ancak henüz bu konuda bir gelişme yaşanmadığını dile getiren Tümay, "Mevcut uygulamanın AB ile uyum çerçevesinde değişmesi söz konusu. Avrupa ve dünyanın birçok bölgesinde alkol derecesi üzerinden vergi ödeniyor. Türkiye'de de aynı sistemin uygulanabileceğine dair bir duyum aldık. Böyle bir adım atılırsa Türkiye'de alkollü içki sektörü, dünyanın da gözdesi haline gelebilir" diye konuştu.

 

Tüketici yerliye mecbur kalıyor

Turizm sezonuna girilmesiyle birlikte satışların da ivme kazandığını aktaran Tümay, özellikle turistik otellerde yüksek fiyatlar nedeniyle sorunlar yaşandığını belirtti. Tümay, Türkiye'nin Yunanistan, İtalya gibi Akdeniz ülkeleriyle kıyaslandığını vurgulayarak, "Avrupa ülkelerine göre bizim fiyatlarımız çok yüksek kalıyor. Avrupalı turist alışık olduğu tatile geldiğinde aynı fiyata içememekten şikayetçi oluyor. Döviz kuru da değişmediği için geçen seneye göre fiyatlarda büyük bir değişim yaşanmadı. Biz bazı içkilerin fiyatlarını indirmek zorunda bile kaldık" diye konuştu.

Ünlü İskoç viskisi Famous Grouse'in üreticisi The Edrington Group Gelişen Pazarlar Bölge Direktörü John F. McDermott da tüm dünyada hükümetlerin yüksek vergileri yerel üretimi korumak için yaptığını, Türkiye'de ise birçok alanda böyle bir endüstriden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. AB'ye giriş ile birlikte bütün oyuncuların herkesin serbestçe rekabet edebileceği kuralları tanımak zorunda kalacağına dikkat çeken McDermott, "Türkiye, yeni bir vergilendirme yapısı ile yerli ve yabancıların eşit koşullarda rekabet edebileceği bir ortama geçecek. Bu aynı zamanda Türk tüketicisinin yerli markalara maruz kalmaktan kurtaracak ve uluslararası tatları denemesini sağlayacak. Yoksa tüketici yerliye mecbur kalıyor. Türkiye gibi yerli markalarını koruyan markalar, AB süreciyle birlikte eninde sonunda eşit koşullara geçecek. Vergi konusunda dengesizliği de düzeltmek zorunda kalacak" diye konuştu.

 

 

Uzo açık istisna hakkına sahip

AB mevzuatı, bazı ülkelere “açık istisna” olanağı sağlıyor. Bu kapsamda, Yunanistan'ın milli içkisi olarak AB’ye kabul ettirdiği Uzo’dan, aldığı ÖTV’yi, aynı kategoriye giren diğer alkollü içkilerden (viski, votka, cin vs.) aldığı ÖTV’nin yüzde 50’si düzeyine kadar düşürme hakkına sahip. Fransa ise, aynı hakkı “Rom” için kullanıyor. 12 AB ülkesi de şarap üretiminden, ÖTV almıyor. Fransa ve Macaristan ise, 1 litre şaraptan sadece 3 cent (5 YKr) tutarında ÖTV alıyor. Türkiye'de şaraptan alınan ÖTV, AB ülkeleri ortalamasından yüzde 360 fazla. AB üyesi ülkelerde, biradan alınan vergiler, diğer alkollü içkilere kıyasla, düşük tutuluyor. Türkiye’de, alkollü içkilerden alınan ÖTV, Avrupa ortalamasının üzerinde. 

(Kaynak: Referans Gazetesi | 25.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM