BASINDAN YAZILAR
Tazminat Eksik Hesaplanmış / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Tazminat Eksik Hesaplanmış / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, eşim özel bir hastanede 7 yıldır çalışıyor. 22.11.2013 tarihinde resmi nikâhımızı yaptık ve eşim 30.01.2014 tarihinde istifa etti. Kıdem hesabında işyerinde faydalandığı yemek ve işyerinin imkanlarıyla kaldığı lojman dikkate alınmadı. Bir de 7 sene boyunca her ay primer denen ve ayda 10 civarı gerçekleşen ücret almıştır. Eşimin kıdem tazminatında yemek, lojman ve primer uygulamasının dikkate alınması gerekmez miydi? Bu konuda görüşünüz nedir? Ahmet S.

Cevap: Değerli okurum, kıdem tazminatı hesabında işçiye son ay ödenen giydirilmiş brüt ücret esas alınır. Bu ücret tutarı kıdem tazminatı tavanını aşıyorsa en fazla tavan kadar (3.438,22 TL) ödeme yapılır. Toplam tazminat tutarı, işçinin çalıştığı her yıl başına 30 günlük ücret şeklinde hesaplanır. Eşinizin tazminatı hesaplanırken yemek ve lojman yardımının dikkate alınması gerekirdi. Söz konusu yardımlar ayni olarak yapılmış olsa bile bunların parasal değerleri hesaplanır ve tazminat tutarına eklenir. 'Primer'e gelince; bu ödeme eşinizin performansına bağlı olarak aylara göre değişen tutarda ödeniyorsa tazminata eklenmez. Yok eğer performanstan bağımsız ve belirli aralıklarla düzenli olarak ödeniyorsa o takdirde tazminata eklenmesi gerekir. Sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla eşinizin tazminatı eksik hesaplanmış. İşverene bir ihtarname göndererek eksik tutarın ödenmesini talep edebilir, ödenmemesi halinde Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

Sözleşmeli personel izinde çalışamaz

Soru: Sadettin Bey, ben Emekli Sandığı'na tabi sözleşmeli memur olarak çalışıyorum. 21 yıllık hizmetim var. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı oldum. Ancak görevim sebebiyle uzman olarak özel sektöre hizmet veremiyorum. Eğer ücretsiz izin hakkımı (12 ay) kullanırsam iş güvenliği uzmanı olarak özel sektörde çalışabilir miyim? Ücretsiz izin aldığımda Emekli Sandığı keseneklerim kesilmeyeceğine göre özel sektörde prim günlerim yatarsa sıkıntı olur mu? Taner A.

Cevap: Değerli okurum, gerek memurlar gerekse 399 Sayılı KHK kapsamındaki sözleşmeli personel için ikinci iş yapma yasağı mevcuttur. Bu yasak fiilen görevde olduğunuz sürede geçerli olduğu gibi aylıksız izin süresince de geçerlidir. Aylıksız izindeyken ücret alınmamakla birlikte, kadrolu veya sözleşmeli kamu görevliliğinin doğurduğu bütün hukuki sonuçlar devam eder. Buna rağmen aylıksız izinde çalışırsanız, çalıştığınız işyeri tarafından 4/a kapsamında sigortanız yapılır. Bu durumda ödenen primler geçerli sayılır ve emeklilik yönünden hizmet birleştirmesinde dikkate alınır.

Paket henüz açıklanmadı

Soru: Sadettin Bey, 1999 yılından önce Emekli Sandığı'na bağlı 5 yıllık çalışmam var. İstifa ettim ve 2008'den itibaren de SSK'lı olarak çalışmaktayım.1963 doğumluyum, toplam hizmet sürem 10 yılı geçiyor. Yeni düzenlenecek yasaya göre emekli olma şansım var mı? Ayrıca Emekli Sandığı'nda çalışırken istifa ettim, o sürede de doğum yaptım. Çok sonra sigortalı işe başladım. Doğum borçlanması söz konusu olabilir mi? Salime S.

Cevap: Değerli okurum, şu an hazırlığı devam eden sosyal güvenlik paketinde geriye dönük borçlanma veya erken emeklilik şeklinde bir düzenleme yok. Bu yönde bazı iddialar olsa da resmi makamlarca bu haberler doğrulanmadı. Fakat doğum borçlanması hakkının genişlemesi yönünde çalışma yapıldığını biliyoruz. Memuriyetten sonra yaptığınız doğumu borçlanma imkanınız yok fakat yeni düzenleme yapılırsa borçlanma yapabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM