Ali Bey, babamız SSK’lı idi ve vefat etti. İki kız kardeşiz ve bizlere SSK tarafından yetim aylığı bağlandı. Ben daha sonra işe başladım ve SSK’lı olduğum için yetim aylığım kesildi. Kız kardeşim ise çalıştığı işyerinde sigortasız çalışıyor. hem işyerinden ücretini alıyor hem de yetim aylığını. Bu haksız durumu nasıl düzelttirebilirim? Ayşe Kırağı
Sayın okurum, halen geçerli olan sosyal güvenlik mevzuatımız insanları kayıtdışı çalışmaya teşvik etmektedir ve sizin durumunuz da buna örnektir. SSK’dan, Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocuklarının yetim aylıkları sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları ile kesilmektedir. Yetim aylıkları kesilmesin diye de birçok kız çocuğu sigortasız çalışmayı arzu etmekte ve işverenlerini de buna zorlamaktadır. Öte yandan yine sosyal güvenlik sistemimiz çalışmayı seveni, çalışmamaya da teşvik etmektedir. Zira, çalışan kız çocuğuna olduğu gibi evde yatmayıp çalışan ve kendi çalışmasından dolayı emekli olan kız çocuklarına da yetim aylığı vermemektedir ama hiç çalışmamış olan kızlara aylıklarını vermeye devam etmektedir.
Öte yandan, T.C. Emekli Sandığı 2022 sayılı Kanun gereğince 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişilere her üç ayda bir 220 YTL. kadar para vermektedir ama bu aylığı ilk SSK’lı olduğu gün kesmektedir. Muhtaç kişi yeterince para kazanamayan gelir elde edemeyen kişi demektir, eli ayağı tutmayan, çalışamayan kişi demek değildir. 65 yaşını geçtiği halde çalışma gücü olan nice insanlarımız da vardır ve bunlar inşaatlarda, işyerlerinde çalışmaktadır ama SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) aylıklarını kesmesin diye kayıtdışı çalışmaktadırlar. Kayıtdışı çalışmayı sona erdirmeyi amaç edindiğini ifade eden SGK Başkanı Birol Aydemir’in eski T.C. Emekli Sandığı yönetiminin bu hatalı yorumunu değiştirerek ayda birkaç gün çalışan 65 yaş aylığı sahiplerinin aylıklarının kesilmesi işlemine son vereceğini düşünüyorum. Sizin durumunuza gelince, şimdiki kanunlarımızla bu soruna çözüm sadece kardeşinizin çalıştığını SSK’ya şikayet etmek ve işyerinde çalışırken tespit edilmesini sağlamak olabilir. Bu arada önümüzdeki dönemde yeniden ele alınacak olan “Sosyal Güvenlik Reformu” ile bu konuya da çözüm getirileceğini ümit ediyorum.
Staj başlangıcı emeklilik başlangıcı olmaz
Endüstrİ Meslek Lisesi’nde okurken, okul bizi zorunlu staj için Şişe Cam A.Ş’ye gönderdi.
Orada 2 -3 ay haftada 3 gün çalıştık. İlk SSK sicil numaramı 12.02.1987 yılında Şişe Cam A.Ş. verdi. Liseden sonra 4 yıl üniversite için ara verdim ve 1991 yılında çalışmaya başladım, aralıksız çalışıyorum. SSK’nın sitesinde 1991 yılından bu yana olan çalışmam görünüyor. 1987’deki 2 - 3 aylık çalışmam görünmüyor. Şimdi 37 yaşındayım ve 50 yaşında emekli olabileceğim söyleniyor. Acaba diyorum, üniversite dönemine denk gelen 4 yılı toplu olarak yatırsam, daha erken emekli olmam söz konusu olabilir mi? Mustafa Demir
Sayın okurum, staj sürelerinde 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu gereğince Milli Eğitim Bakanlığı ve okulunuzca SSK sigortanız yapılır. Bu sigorta sadece kısa vadeli sigorta kolları olan hastalık, işkazası-meslek hastalığı sigortaları için olup uzun vadeli sigorta kolları olan yaşlılık-malüllük-ölüm sigortaları ile analık sigortasını içermez. Velhasıla, 1987 yılı çalışmanız dediğiniz gibi staj ise (staj süresince emeklilik için prim yatırılmadığından) o süre emeklilik için başlangıç sayılmaz bu nedenle de 50 yaşında değil 52 yaşında emekli olursunuz. Eski yıllarda boş geçen yani sosyal güvencesiz geçen yıllardan sadece askerlik veya yurtdışı çalışmalarını borçlanabilirsiniz başkaca bir süre satın alamazsınız.
Memurun dul ve muhtaç anasına aylık verilir
Ali Bey yavrum, ben 86 yaşına yeni girdim. Benim sorunum şu, eşim 1987 yılında vefat etti. SSK’lı olduğu için maaşını almaktayım. Oğlum ise T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli iken onun da 1989 yılında vefatı ile eş ve çocuğa intikal olmadığı için yaptıkları inceleme ile O’nun maaşı da 17.11.1989’dan itibaren bana ödenmekte idi. Sağlık giderlerim eşimden yani SSK üzerinden karşılanıyor. Ancak 2007 yılı ocak ayından beri oğlumdan Emekli Sandığı’nca ödeme yapılmamakta. 5 Nisan 2007’de dilekçe ile kesilme nedenini sordum cevap vermediler ve bana hiçbir tebligat bugüne kadar yapılmadı. Yine 1 Haziran 2007’de dilekçe gönderdim. Daha ne yapabilirim, dava açabilir miyim? G. Avcı
Hanımefendi, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 72 inci maddesi gereğince, “Ölen iştirakçilerin, iştirakçi bulunmayan dul ve muhtaç anaları ile iştirakçi olmayan ve ölüm tarihinde muhtaç ve (65) yaşını doldurmuş bulunan babalarına Sandığa müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır. Muhtaç babalardan çalışarak geçimini sağlayamayacak derecede malül olanlar için yaş kaydı aranmaz...” Madde metninden de görüleceği üzere oğlunuz üzerinden size aylık verilebilmesi için muhtaç olmanız şartı var ve T.C. Emekli Sandığı muhtaçlığı asgari ücretten daha az geliri olanları anlıyor daha doğrusu öyle yorumluyor. Bu nedenle en başta 1989 yılında size de oğlunuz vefat ettiğinde eşiniz üzerinden dul aylığı aldığınız için aylık vermemeleri gerekirdi ama nasılsa vermişler. Şimdi oğlunuz üzerinden yeniden aylık bağlanabilmesi için muhtaç olduğunuza karar verilmesi gerekir. Bu nedenle yapmanız gereken kesilen aylık için idari yargıda SGK’yı (Sosyal Güvenlik Kurumu’nu) dava edip, muhtaç olduğunuzu kanıtlayarak oğlunuzun üzerinden kesilen aylığı yeniden talep etmektir.
Kısa...kısa...
Ayşe Alaçam-20.02.1950 doğum tarihiniz, 16 Mart 1971 günü ev hanımı olarak gittiğiniz Almanya’da 14 Mart 1972 günü işe başlayıp 17.06.1984 günü geri döndükten sonra borçlanıp ödediğiniz 4413 gün borçlanıp 17.06.2009 günü SSK’dan emekli olacağınızı söyledilerse, 1971-1972 arasında ev hanımı olarak geçirdiğiniz süreyi Bağ-Kur’a borçlanırsanız bir yıl önde emekli olursunuz. Emekli olunca bugünkü rakamlarla aylık 527 YTL. alacaksınız.
Şahin Ayhan-15.10.1958 doğum tarihiniz, 1 Nisan 1984 yedeksubaylık yani sosyal güvenlik başlangıcınızla memuriyette epey süreniz olsa da son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinizde en çok SSK’ya prim ödemiş olduğunuzdan SSK’dan 01 Nisan 2009 günü emekli olursunuz. Yedeksubay okulunu borçlanıp öderseniz emekliliğiniz 3 ay öne gelir. SSK’dan emekli olunca istifa ederek ayrıldığınız için emekli olunca memur olarak geçen süreleriniz için ikramiye alamazsınız.
Latife Gülmez-08.04.2002 günü 1743 gün SSK’sı varken trafik iş kazası neticesi servis aracında vefat eden kızınız üzerinden SSK’dan aylık bağlanabilmesi için sosyal güvencenizin olmaması yeterlidir. Bu nedenle başvurunuzu reddeden SSK’yı iş mahkemesinde dava edin.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 23.06.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.