BASINDAN YAZILAR
İstifa Dilekçesine İmza Atmayın! / Ali Şearbetçi - MuhasebeTR

İstifa Dilekçesine İmza Atmayın! / Ali Şearbetçi

 Taşeron firmanın ihale bitmeden 2 ay önce personellere istifa dilekçesi yazdırması ve istifa dilekçesine tarih olarak da 03.03.2014 attırması, İş Kanunu'na göre yasal mı?
Çalıştığımız şirket 04.03.2014 tarihi itibarıyla hizmet verdiği firmayı bırakacak ve yeni güvenlik şirketi iş başı yapacak.
Çalışmış olduğum taşeron güvenlik şirketi, haklarımdan feragat edersem yeni gelen şirketle çalışabileceğimi beyan etti. Yaklaşık 30-40 kişiye 03.03.2014 tarihli istifa dilekçesi yazdırdılar. İsmi saklı

İş Kanunu'na göre işçi, haklı bir gerekçe olmadan istifa dilekçesi vermesi durumunda tüm haklarını kaybeder. Alt işverenin değişmesi durumunda yeni işverenle çalışmaya devam ederseniz tüm hak ve alacaklarınız yeni işverene geçer. Ancak istifa dilekçesi verip sonra çalışmaya devam etmeniz halinde haklarınızı kaybedersiniz. 

* Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum, eşim ev hanımı. Biz evlenmeden önce 10 yıl kadar sigortalı olarak çalışmış. Şimdi o günlerim boşa gitmesin ben de emekli olayım dediği için bir tanıdığımızın işyerinden sigortalı göstermeye başladık. Primlerini de kendimiz ödüyoruz. Ama bu yaptığımızın yanlış olabileceği konusunda bazı duyumlar aldık. Yaptığımız yanlış mı, yoksa primlerimizi ödediğimiz için eşim emekli olabilmek için hizmet kazanmış olmaz mı? 5...721355 Nolu SMS 
Zorunlu sigortalılık niteliği fiili çalışma esasına dayanır.
Primlerinizi ödeseniz de eşiniz öncelikle sigortalılık niteliği taşımadığı için bu süreleri hizmet olarak kazanmış olmaz. Eşinizin sigortalı gösterildiği işyerinde fiilen çalışmadığı tespit edilirse bu hizmetleri zaten iptal edilir, üstelik Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim olarak ödenen parayı geri alamadığınız gibi bu sürede sağlık yardımlarından yararlanmışsanız, kurumun sizin için yaptığı sağlık giderleri de yasal faiziyle birlikte sizden geri alınır. Bu durumla karşılaşmamanız için ya eşinizin aktif çalışmasını sağlayın ya da isteğe bağlı prim ödemesi yapın. 

* 1968 doğumluyum. SSK'lı olarak ilk defa 01.08.1991 tarihinde çalışmaya başladım. 1997 yılında mahkeme ile yaşımı iki yaş büyüterek 1966 doğumlu oldum. Sosyal Güvenlik Kurumu'na gittim ve bana askerlik ödemesi yaparsam 52 yaşımda emekli olabileceğim söylendi. Size sormak istediğim emekli olurken 52 yaş 1968 doğumlu olarak mı hesap edilecek, yoksa 1966 yılı mı baz alınacak? K. ALTINTAŞ/ İstanbul 
Emeklilik hesaplamasında işe girişlerden sonra yapılan yaş tashihleri dikkate alınmamakta, sigortalı olarak başlanılan tarihteki yaş geçerli sayılmaktadır.
Verdiğiniz bilgilere göre yapacağınız 3 aylık askerlik borçlanması ile 52 yaşa tabi olabilirsiniz. 5525 prim gün sayısını tamamlayarak doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2020 yılında emekli olabilirsiniz.

Ne Zaman Emekli Olurum? 
2006 yılı Nisan ayında isteğe bağlı Bağ-Kur'a girdim. 1956 doğumluyum, o zamandan bu zamana ödüyorum. 2 çocuk sahibiyim. Biri 1980, diğeri 1988 doğumlu. Acaba en erken ne şekilde emekli olabilirim? Sigortalı bir işe girsem erken emekli olma şansım olur mu? Semra AKSOY 
2006 yılındaki girişinize göre Bağ-Kur'dan isteğe bağlı devam etmeniz halinde 5400 prim gün (15 yıl eder) 60 yaş şartlarına tabisiniz. Primlerinizi ara vermeden ödemeniz halinde, prim gün sayınız 2021 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih, Nisan 2021 tarihi olur.
SSK'dan ise 7000 prim gün ve 58 yaşa ya da 25 yıl, 4500 prim gün, 58 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Bakıldığında en yakın Bağ-Kur'dan emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanması şartlarını taşımamaktasınız.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 01.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM