BASINDAN YAZILAR
Mükellef Olup Bağ-Kur Girişi Olmayanlar Dikkat! / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Mükellef Olup Bağ-Kur Girişi Olmayanlar Dikkat! / Ali Şerbetçi

 Doğum tarihim 15.02.1962, SSK başlangıcım 16.12.1994, prim günüm 5700 gün.
Askerliğimi 1983 yılında yaptım. Askerlik borçlanması ne kadar yapmalıyım? Ne zaman emekli olurum? Ayrıca, 1986 yılında mükellefdim. Mükellef olduğuma dair vergi dairesinde evraklarım mevcut.
Fakat Bağ-Kur girişim yapılmamış. Bununla ilgili İş Mahkemesi'ne başvurdum. Mahkeme Yargıtay'a gönderdi. Ergün KABADAYI 


Yargıya intikal etmiş konularda yargı sonucunu beklemek gerekir. Siz yargıya başvurmakla doğru olanı yapmışsınız. Vergi mükellefi ya da şirket ortaklığı olup Bağ-Kur'a kaydı yapılmayanların, geçmişe dönük olarak hizmet alabilmeleri için yargıya başvurmaları gerekiyor.
Aksi durumda 01.10.2008 yılından önceki hizmetler alınamıyor. Emekliliğinize gelince; Yargıtay'dan çıkacak sonucu beklememiz gerekiyor.
Eğer Yargıtay'da 1986 yılına ait vergi mükellefiyetinden dolayı kaynaklanan hizmetinizi onarsa emeklilik durumunuz tamamen değişecektir. Çünkü 1994 yılındaki SSK başlangıcınız değil Bağ-Kur'a yapılacak girişiniz başlangıç olacaktır. Yargıtay sonucunu bildirmeniz durumunda kesin emeklilik tarihinizi hesaplamamız daha doğru olacaktır. 

Prim günümün tamamlanması için 450 güne ihtiyacım var. İki ay önce işten çıkarıldım. İşsizlik parası ödenirken geçen süre emeklilik bakımından hizmetten sayılır mı? Bu sürede primlerim yatırılıyor mu? Y.K. 

İşsizlik ödeneği ödenirken kişi adına sadece Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmektedir.
Emeklilikte sayılan primler, uzun vadeli sigorta primleri olan yaşlılık, malullük ve ölüm sigorta primleri işsizlik ödeneği alırken yatmamaktadır. Dolayısı ile işsizlik ödeneği alınan sürelerin emeklilik açısından faydası bulunmamakta. 

1.5 yıldır çalıştığım işyerine istifa dilekçesi verdim. Firma 'Ayrılamazsın, yerine adam bulacağız' dedi ve bu yüzden ihbar süresi içinde çalışmaya devam ettim. Ancak, bu sürede işten 1 saat erken ayrılmam nedeniyle kovdular. 'Yemek paranı ve son bir aylık maaşını kesiyoruz' dediler. Yasal haklarım neler? Suat YILMAZ/ İstanbul 

İş Kanunu'na göre taraflar iş sözleşmelerini fesh etmeden önce kanunda belirtilen süreler kadar karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler. İş sözleşmesinin feshi bu sürenin bitiminde hüküm doğurur. Bu süre içerisinde günde 2 saat işveren işçisine iş arama izni vermek zorundadır. İşçi isterse bu süreyi birleştirerek kullanabilir.
Bu süre içerisinde iş sözleşmeniz işverenlikçe sona ermiş ise işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ayrıca hak etmiş olduğunuz yemek parası ile son ücretinizi de işverenden talep etme hakkınız vardır. Ödenmez ise çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne ve ya ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz ya da doğrudan işverenlik aleyhine iş mahkemesine dava açabilirsiniz. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 30.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM