Merkez Bankası'ndan biri örtülü diğeri açık iki farklı faiz kararı çıktı. Açık karar faizlerin artmayacağını, örtülü karar ise faizlerin 1,25 puan artabileceğini söylüyor. Karardan önce piyasa 1 puanın üzerinde, hatta 1,5-2 puan aralığında faiz artışı bekliyordu.
Merkez'in biraz kafaları karıştırmayı da hedefleyen örtülü faiz yöntemi, yeni mesaj ve iletişim stratejisi ürünü gibi duruyor. Yüksek faizin somut etki gücü yerine psikolojik etki gücünden yararlanılmak istenmiş olmalı. Bu yöntemin olası faiz artışı karşısında piyasanın Merkez'i daha fazla faiz artışına zorlama riskini de emeceği düşünülmüş.
Merkez'in verdiği mesajlar
Merkez Bankası, faiz kararının hemen ardından 400 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştirdi. Özellikle örtülü karar piyasada beklendiği gibi önce bir kafa karışıklığına yol açtı. Kur hızla yönünü yukarı çevirdi, sonra toparlandı ve beklemeye geçti. Merkez Bankası'nın dünkü kararı birçok mesaj taşıyor:
Faiz artırılsaydı 'sıcak paraya ihtiyacım var, durum kötüye gidiyor' şeklinde piyasada bir algı oluşur, bu algı kuru daha da yukarı itebilirdi. Bunun yerine, 'ekonominin temelleri sağlam, dışarıdan gelecek sıcak paraya ihtiyacım yok. Döviz ihtiyacı olursa ben karşılarım, rezervlerim buna müsait' mesajı verildi. Merkez bu kararla kur artışından rahatsızlık duymayacağı mesajını da verirken, kur artışının cari açığa katkısından destek aldı.
Başkan Başçı, daha bir ay önce faiz artışı beklentisini, "Enflasyonla mücadelede faizi kullanırsanız işler ters dönebiliyor. Belirsizliği artırabiliyor. Faizi kullanan ülkeler kısır döngüye girebiliyor. Bu sefer faizleri yeniden yeniden artırmanız gerekebiliyor. Faizi artırarak kurda başarı sağlamış ülke örneği dünyada göremezsiniz" sözleriyle geri çevirmişti. Son karar 'sözümüzde duruyoruz' mesajı oldu.
Riski büyük
Kararın en önemli riski şu ki, dışarıdan sıcak para gelmesi için beklenen neden oluşmadı. Sıcak para gelmezse dövizdeki yükseliş eğilimi devam edecek. Kurun yukarıda uzun süre kalışı içeride fiyat artışlarına, dolayısıyla enflasyona ve faiz artışlarına neden olabilecek. Yüksek kur cari açığın artışını önlüyor ancak ihracatta ana girdinin ithal ürünlerden oluşması bu hesabı riske atıyor. Üstelik yabancılar ihracatçı firmalarımıza, "Kurdaki artış nedeniyle TL kârlarınız artıyor. İhraç ürünlerinizde fiyat indirimi yapın. Aksi halde başka pazarlar ararız" mesajları gönderiyor. Kur kaynaklı enflasyon ve üretim baskısı reel sektörü olumsuz etkileyebilir.
Önemli 5 neden
Kurlardaki artışın 5 önemli nedeni var. Bir, kısa vadeli dış borç 125 milyar doları aştı. İki, cari açık 61 milyar dolara dayandı. Üç, dışarıdan döviz artık yağmayacak. Dört, içerideki siyasi gelişmeler eskisi kadar istikrar desteği sağlamıyor. Beş, Türkiye'nin risk primi neredeyse ikiye katlanarak 250 seviyelerine yükseldi.
Tüm veriler kurun aşağı değil yukarı yönlü hareket edeceğini gösteriyor. Umarız şapkadan çıkan tavşanın kaderi 1,92'lik kur hedefine benzemez!
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.01.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.