Kamu-Sen’in araştırması, kamu görevlilerinin meslek hayatlarını borç ödeyerek geçirdiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 97’si borçlu olan memurların yüzde 45.2’si cezai yaptırımla karşılaştı.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı, ‘Memurların Borçlanma ve Borç Yapıları’ anketine, 81 ilde farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapan 6 bin 606 memur katıldı. Araştırmaya göre kamu görevlilerinin yüzde 97’si her ay düzenli olarak borç ödüyor. Memurların yüzde 34,4’ünün aylık harcaması 3 bin liranın üzerinde, yüzde 69,2’sinin evine aylık 3 bin liranın altında kazanç giriyor. Kamu görevlilerinin yarısının (yüzde 50,5) 5 bin lira ile 50 bin TL arasında borcu var.
Yüzde 35’i taksit aksatıyor
Düzenli olarak borç ödemek zorunda olan kamu görevlilerinin yüzde 62,1’inin geçtiğimiz 3 yıl içinde çeşitli şekillerde borcunu ödeyememe sorunuyla karşılaştığı görüldü. Borçlarını ödeyememe sorunu ile karşı karşıya kalan memurların yüzde 45,2’si yaptırımla karşılaştı. Söz konusu kamu görevlilerinin yüzde 35,8’i taksitlerini aksattığı için ceza faizi ödedi, yüzde 7,2’sinin banka hesabına bloke konuldu, yüzde 5,7’si yasal yaptırımla karşılaştı ve yüzde 6’sı hakkında haciz işlemi uygulandı.
En fazla harcama kiraya
Kamu görevlilerinin zorunlu harcama kalemleri içinde en fazla payı kira ve konut giderlerinin teşkil ettiği görüldü. Araştırmaya katılan memurların yüzde 43,2’si en çok harcamayı konut, yüzde 32’si gıda, yüzde 12,6’sı ise eğitim için gerçekleştirdiğini belirtti. Araştırmada memurların zorunlu harcamaları için giyimden ve sosyal harcamalardan kıstığı ortaya çıktı.
50 bin liradan fazla borç
Araştırmada kamu görevlilerinin yarısının (%50,5) 5 bin lira 50 bin lira arasında borcu olduğu ortaya çıktı. Buna karşın memurların yüzde 20,1’inin borcunun 50 bin liranın üzerinde olduğu sonucuna ulaşıldı. Bir başka deyişle, Türkiye’de her 5 memurdan birinin 50 bin liradan fazla borcu bulunuyor.
Durum içler acısı
Anketin sonuçlarını değerlendiren Konfederasyon Başkanı İsmail Koncuk, “Bu anketimiz kamu çalışanlarının içler acısı durumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Memurlar, başlarını sokacakları bir ev, ailesi için bir araba alabilmek uğruna hayatlarını ipotek altına alıp yaşamlarını feda etmektedirler” dedi.
Hayat borç ödemekle geçiyor
Memurların yalnızca yüzde 12’sinin borçlarının vadesi 1 yıldan daha kısa iken, yüzde 32,6’sının 1-3 yıl arası, yüzde 30,2’sinin 3-5 yıl arası, yüzde 21,4’ünün 5-10 yıl arası olduğu sonucuna ulaşıldı. Buna göre kamu görevlilerinin yüzde 84,2’si orta ve uzun vadeli borçlu iken ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 3,8’i ise borç-larının 10 yıldan daha uzun bir vadeye yayıldığını ve çok uzun vadeli borçlu olduklarını ifade etti.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.01.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.