BASINDAN YAZILAR
E-Kayıt, Mükellefi De Devleti De Rahatlatacak / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

E-Kayıt, Mükellefi De Devleti De Rahatlatacak / Yusuf Keleş

 Elektronik imkânların günlük iş ve işlemlerde kullanılması, son zamanların gelişen trendi oldu.

 

 

Özellikle devlet işlemlerinde elektronik işlemlerin yaygınlaşması hem vatandaş açısından hem de devletin beyan ve bildirimleri takip açısından büyük kolaylık. Vergi alanında da elektronik işlemler çok yaygınlaştı. Hatırlanacağı üzere ilk olarak şirketler ve ticaret erbabı için elektronik beyanname gündeme gelmişti. Zamanla bu uygulama zorunlu hale getirildi. Ardından Ba-Bs formları ve çeşitli bildirimler derken, artık tacirler neredeyse bütün vergi ve SGK işlemlerini elektronik olarak gerçekleştirir oldu.

    Bugün geliştirilmeye çalışılan şey ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulaması. Şu an sınırlı mükellef için geçerli olsa da tüm mükelleflerin bu uygulama ile ilgilendiğini duyuyorum.

E-DEFTER TUTMAK ZORUNDA OLANLAR

2012 yılı sonu itibarıyla madeni yağ lisansına sahip olan mükellefler ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenlerin, elektronik defter tutmaları zorunlu. Bu mükelleflerin listesi gelir idaresi internet sitesinde ilan ediliyor. Bu mükelleflerden mal alan bazı mükellefler de e-defter kapsamına giriyor. Madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden, 2011 takvim yılı içinde mal almış olup, bu yıldaki toplam brüt satış hasılatı 25 milyon lira ve üzeri olanlar da e-defter tutmak zorunda.

     Aynı şekilde kolalı gazoz, alkollü içki, tütün ve tütün mamulü gibi (III) sayılı listede yazılı malları imal ve ithal edenlerden mal alanlar da bu kapsamda. Bu mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlardan aynı yıl brüt satış hasılatı 10 milyon lira ve üzeri olan mükellefler de e-defter uygulamasına geçmek zorunda. Alınan malın bahsi geçen ürünlerden olması da gerekmiyor. Yani yukarıda bahsettiğim firmalardan herhangi bir malı alan mükelleflerin elektronik ortamda defter tutması gerekiyor.

E-FATURAYA GEÇİŞ UZATILDI

Şimdiye kadar 2014 yılbaşından sonra e-fatura düzenlemek zorunda oldukları belirtilen mükelleflere, hazırlık aşamasını tamamlamaları için ek süre verildi. Bu mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçmeleri için 1 Nisan tarihine kadar süre tanındı. Bu süreçte bahsi geçen mükellefler, genel hükümler çerçevesinde e-fatura düzenleyebilecekleri gibi kâğıt fatura da düzenleyebilecek. Yani e-fatura uygulamasına kayıtlı bir mükellef, sistemde kayıtlı başka bir mükellefe 1 Nisan 2014 tarihine kadar hem kâğıt hem de e-fatura düzenleyebilecek. Ancak aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kâğıt hem de e-fatura bir arada düzenlenemez. Zorunluluk kapsamında olanlardan entegrasyon yöntemini seçip henüz testlerini tamamlayamayanlar ile özel entegrasyon yöntemi ile yararlanma talebinde bulunup henüz herhangi bir özel entegratörle anlaşmayan mükelleflerin GİB portal hesapları 1.1.2014 tarihi itibarıyla aktif hale getirildi. Bu mükelleflerin test işlemlerini bitirene kadar veya bir özel entegratörle anlaşana kadar GİB portal hesapları açık kalacak. Mükellefler, bu süreçte kendilerine gelen e-faturaları kabul etmek zorunda.

    Ticari işlerde kullanılan defter ve belgelerin bastırılma ve onaylama maliyetleri bir yana, uzun süre zarar görmeyecek şekilde saklanmasının zorunluluğu mükellefleri farklı yollar aramaya itiyor. Bir perakende zinciri şirketinin yıl içerisinde düzenlediği belgelerin bir depo doldurması söz konusu olabiliyor. Bu belgelerin her birinin Tüketici Haklarının Korunması Kanunu, SGK, Maliye, Türk Ticaret Kanunu ve benzeri düzenlemeler çerçevesinde yıllarca muhafaza edilmesi gerekiyor. Yetkili merciler tarafından ibrazı istenen bu belgelerin başına bir şey gelmesi sebebiyle ibraz edilmemesi halinde ağır ceza yeme ihtimali yüksektir. Bu yüzden mükellefler, gerek kendileri gerekse de aracı kuruluşlarca bu defter ve belgeleri koruma altına almak ister. Sırf bu zorunluluklar, ceza riski ve depolama sıkıntısı sebebiyle profesyonel depolarla çalışan mükellefler var. Bu mükellefler defter ve belgelerin korunması ve istenen belgelerin çıkarılıp getirilmesi için ücret ödüyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kısa sürede tüm mükelleflerin e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek için başvuracağını düşünüyorum.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 21.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM