BASINDAN YAZILAR
2014'te Denetlenecek Sektörler / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

2014'te Denetlenecek Sektörler / Sadettin Orhan

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2014 yılı denetim programı, İş Teftiş Kurulu toplantılarıyla kamuoyuna duyuruldu. Buna göre denetimlerde iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere iş ve sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde incelemeler yapılacak. Bütün sektörlerin ve işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığından, özellikle riskli sektörlere öncelik verilecek. Bu kapsamda madencilik, mobilya ve kimyasal ürünler imalatı başta olmak üzere; büyük inşaatlar, elektrikli teçhizat, fabrikasyon metal ürünleri, mineral ürünler, patlayıcı madde, kimyasal gübre ve azot bileşiklerinin imalatı, motorlu kara taşıtı, makine ve ekipman imalatı, kağıt ürünlerinin imalatı ve ana metal sanayi sektörlerine öncelik verildiğini görüyoruz.

Risk değerlendirmesi yapmanız gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, kapıcı çalıştıran apartmanlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları konusunda bzazı sorunlar yaşıyoruz. İşyerlerinin tehlike sınıflandırmasının yapıldığı tebliğ ekinde, kapıcılık işyerleri yer almıyor. Dolayısıyla işyeri tehlike sınıfı tam olarak belirlenemiyor. Sizce kapıcılık için hangi işyeri kodu uygulanmalı? Eğer apartman işyerleri az tehlikeli kapsamdaysa, iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartı 1 Temmuz 2016'da başlıyor diye biliyorum. Peki apartmanlar için risk değerlendirmesi de 1 Temmuz 2016'dan sonra mı yapılacak? Hüseyin H.

Cevap: Değerli okurum, kapıcıların çalıştırıldığı apartman işyerleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli kapsamda yer alıyor. Bu işyerleri, İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ekindeki listede 81.01.21 koduyla "Binaların Genel Temizliği" olarak isimlendiriliyor. Buna göre az tehlikeli kapsamda yer alan apartman işyerleri için;
- İş güvenliği uzmanı,
- İşyeri hekimi
- Diğer sağlık personeli
Görevlendirme şartı 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Fakat İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında yer alan diğer yükümlülükler apartman işyerleri de dahil olmak üzere tüm işyerleri için 30 Aralık 2012'de başladı. Buna göre apartmanlarda risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planlarının yapılması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmesi ve sağlık gözetimlerinin yapılması gerekiyor. Bunların yapılmadığı her ay için işveren hakkında 8400 lira idari para cezası uygulanıyor. Risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planlarınızı kendiniz yapabileceğiniz gibi, hizmet alımı yoluyla da yaptırabilirsiniz. Söz konusu belgeler hazırlandıktan sonra apartmanda saklamanız yeterli.

Hizmet ihyası yapabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, teyzem 1942 doğumlu ve herhangi bir emekliliği yok. Geçtiğimiz yıllarda, emekli olamayacağı düşüncesi ile primlerini toptan aldı. Ancak sonradan öğrendiğimize göre emekli olabiliyormuş. Bunun için ne yapabiliriz? Emekli olabilmesi için tekrar çalışması gerekiyor mu? 1982 yılında başlangıcı ve toplam beş yıl kadar bir hizmeti var. Emekli olması için ne yapmamız gerekir? Mehmet Y.

Cevap: Değerli okurum, normal emeklilik için teyzenizin 3600 günü yani 10 yılı tamamlaması gerekir. Bu 10 yılın son 3,5 yılını (1260 gün) SSK kapsamında ödemesi gerekiyor. Fakat eğer teyzenizin sağlık sorunları varsa ve en az %60 oranında iş göremez olduğuna dair bir rapor alabilirseniz, mevcut beş yıllık hizmetiyle malulen emekli olabilir. Bunun için öncelikle teyzenizin toptan ödeme şeklinde aldığı primleri "hizmet ihyası" kapsamında SGK'ya geri vermesi, akabinde malulen emeklilik talebinde bulunması gerekiyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM