Son günlerde Torba Yasa rüzgarı esiyor.Bununla ilgili TBMM yasal düzenlemeyi içeren kanun maddeleri gelecektir.
900 GÜN MAĞDURLARI
Sosyal Güvenlik Kapsamında olup da 900 gününe tamamlama imkanları ellerinden alınmış Dul Kadınlar var.
Bunlar da Ölüm aylığı bağlanması yönünden mağdurlar.
4-1(a)’lı sigortalıların dul ve yetimleri aylık bağlanma konusunda 1.10.2008 tarihinden sonra 900 gün MYÖ prim ödeme sıkıntısını yaşamaya başladılar.
Birçok sigortalı gibi hizmet akdi ile çalışan 4-1(a)’lılar öncelikle 5 yıl boyunca en az 900 gün prim hakkına sahip olmaları gerekecektir.
30.09.2008 tarihine kadar vefat eden 5 yıl sigortalılığı olan 900 günden eksik primi bulunan SSK’muna tabi olan sigortalıların ölüm aylığı için hak sahiplerinin borçlanma hakları var iken,bir gün sonra vefat eden 5 yıl sigortalılık hakkı olan 899 prim günü olan 1 günlük prim gün eksiği bulunan 4-1(a)’lının ölüm aylığına sahip olan hak sahiplerinin borçlanma hakkı olmadığından ölüm aylığından yararlanamayacaklardır.
Bu uygulamada Sosyal Güvenliğin ruhuna aykırı olmasına rağmen 1.10.2008 tarihinden sonra hızla hak mağduriyetleri artmıştır.
5510 sayılı SS ve GSSK Ölüm Sigortası Hakkı Nasıl Belirlendi?
5510/32.Madde (a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır.
4-1(a)’lılar adına yorumlarsak;
Kısacana 5 yıl sigortalılık süresi borçlanma hariç her yıl için ortalama 180 gün MYÖ primi ödeyerek en az 900 güne sahip iseler,sigortalının vefatında hak sahiplerine ölüm sigortasında maaş bağlanacaktır.
Sigortalının tüm çalışma hayatında 900 gün prim olmaması halinde 1.10.2008’den sonra ölen sigortalının hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanmayacaktır.
Burada ikinci alternatif ise,
1800 güne tamamlama olgusu gündeme gelecektir.
Ölen sigortalının hak sahipleri 1800 güne tamamladıklarında sigortalılık süresi aranmayacaktır.
Anayasa Hukukunda 60’ıncı Madde:
Anayasa Hukukunda 60ıncı Maddesinde ;
Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.
Devletimiz Anayasa gereğince Sosyal Güvenlik Hukukunu düzenleyerek çalışanlarına sahip çıkmış,fakat 4-1(a)’lı çalışanlarının ölüm sigortalarında maaş bağlanmasında koşul olan 900 gün de eksik olan günler için borçlanma haklarını engellemiştir.Bu durumda herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir,fakat 4-1(a)’lılar her türlü borçlanma hariç 900 gün prim günü ödemez ise ölümü halinde hak sahipleri sosyal güvenlik hakkına sahip değildir.
Bir çok dul bayanın özellikle vefat eden eşleri genelde kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörler olan İnşaat,konfeksiyon,küçük sanayi işletmelerinde,esnaf yanlarında çalışanlar olduklarından eksik sigortalılık günü bildirilerek ölüm aylığı bağlanmayarak mağdur olmuşlardır.
Bu kesimde çalışanların eğitim seviyeleri de yetersiz olduğundan,ekonomik yönden güçlü olmadıkları için de zamanında hizmet tespit davaları açamayarak dul maaşı için gün kazanımları da ortadan kalkmıştır.
01/10/2008 itibaren 5510 sayılı SS ve GSSK yapılan düzenleme ile ölmeden önce 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 prim günü olmayan işçilerin geride kalan dul eşleri ÖLÜM AYLIĞI bağlanmayarak mağdur duruma gelmiştir.
Reform düzenleme ile 01/10/2008 öncesi eksik prim günlerini borçlanma hakları var iken, bu hakları da 01/10/2008 tarihinde ellerinden alınmıştır.
Muhtaç durumdaki eşler de 900 günden eksik prim günleri olduğu için prim iadesi alsalar da, bu primler de çerez parası olarak geri ödenmiştir.
Sosyal Devlet anlamında yasal düzenlemeyle, yüzlerce mağdur dul kadının,yetimin yüzü gülecek,borçlanma hakları verilerek 900 güne tamamlama ile sıkıntılar sona erecektir.
(Kaynak: Alitezel.com | 13.01.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.