BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Turizmde KDV’de ‘her şey dahil’ sorunu - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Turizmde KDV’de ‘her şey dahil’ sorunu

Geçen yıl, haziran ayı ortalarında Fransa’ya gitmiştim. Paris’te kaldığımız otelden ayrılırken, bir nokta dikkatimi çekmişti. Fransa’da KDV oranı, yüzde 19.6 yani Türkiye’de uygulanan orandan daha yüksek. Otelin faturasına baktım, ‘Konaklama bedeli’ olarak yazılı tutarın karşısında KDV yüzde 5.5 gözüküyor. Otelde içtiğimiz meşrubatın KDV’si ise yüzde 19.6 idi.

Belli ki Fransa’da, turizm özellikle konaklama hizmetleri yönüyle destekleniyor, KDV oranı bile, normal KDV oranının yaklaşık dörtte biri kadar uygulanıyordu.

Sonra diğer ülkelere dikkat ettim. Evet... Onlarda da turizme yönelik bir KDV desteği vardı. Örneğin İsviçre’de yüzde 3.6 Portekiz’de yüzde 5, İspanya’da yüzde 7 oranı uygulanıyordu.

Bunları görünce, turizmin ihracattan sonra ülkemizin en önemli döviz kaynağı olduğunu düşünüp ‘Keşke benim ülkemde de turizme düşük oranlı KDV uygulansa’ demiştim.

İndirim 2008’de

Başbakan, bir süre önce turizmdeki KDV oranının yüzde 8’e indirileceği müjdesini vermişti. Ardından, 30 Mayıs 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararname ile konaklama hizmetlerindeki KDV oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

Uygulama 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren başlatılacak.

Bu arada, Fransa ve diğer ülkelerdeki gibi isabetli bir düzenleme yapılarak, sadece ‘konaklama hizmetleri’ için KDV hizmetleri indirildi. Otelde bunun dışında, faturada ayrıca gösterilen hizmetler örneğin; kuru temizleme, sauna, bar ya da alkollü-alkolsüz içki için yüzde 18 KDV uygulanması öngörüldü. Daha açık bir anlatımla, konaklama ücretinin KDV’si yüzde 8, bunun dışındaki ekstra ödemelerinin KDV’si yüzde 18 olarak belirlendi.

Böylece, turizmle ilgili çok önemli bir sorun çözümlenmiş oldu.

Yapılan düzenlemeden kazançlı çıkan da kuşkusuz ülkemiz ekonomisi olacak.

Her şey dahil sorunu

Turizmde özellikle son yıllarda ‘her şey dahil’ uygulaması yaygınlaştı. Bir paket fiyat açıklanıyor. Geceleme, yeme içme, eğlence kısaca akla ne gelirse hepsi fiyata dahil.

Özellikle yabancılarda, öğlen ve akşam yemeklerinde, şarap içme alışkanlığı çok yaygın olduğu için içki bedeli de ‘her şey dahil’ kapsamında değerlendiriliyor. Bunların dışında ekstra içki alanlar olursa, onun bedeli ayrıca istenebiliyor.

Yeni düzenlemede ‘her şey dahil’ fiyat belirlenen otel ve benzeri konaklama tesisleri için de yüzde 8 KDV oranı belirlendi ancak bu kapsamda verilen ‘alkollü içkilerin KDV’sinin indirilmemesi’ öngörüldü.

Bize göre, bu düzenlemenin gözden geçirilmesinde yarar var.

Turistten yüzde 8 KDV tahsil edildiğine göre, alkollü içkiler için de ‘kısmi indirim’ uygulanıp, yüzde 8’inin indirimine imkan tanınması, kalan kısmının da gider yazdırılması, en makul çözüm olarak gözüküyor.

Alkollü içkilerden, KDV dışında bir de Özel Tüketim Vergisi alınıyor. Bunun oranı da yüksek. Mevcut düzenlemenin, alkollü içkideki kayıt dışılığı teşvik edebileceği şeklinde bir endişemiz var. KDV’nin tamamı indirilse bile ÖTV geliri önemli bir gelir. Kayıt dışı üretim ve satış halinde ise ‘Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olma’ gibi bir durum ortaya çıkabilir.

Her şey dahil fiyat uygulanan turizm işletmelerinde, KDV indirimi konusunu, 2008 gelmeden gözden geçirmekte yarar var.

(Kaynak: Star Gazetesi | 16.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM