Geçici personel bilindiği üzere kamuda çalıştırılan ve ne işçi ve ne de memur yahut sözleşmeli sayılmayan personeli ifade ediyor. Geçici personel aslında geçici nitelikteki işlerde istihdam edilen personeli belirtse de özelleştirilen kamu kurumlarındaki işçi personelin emekli aylığını hak edene kadar çalıştırılması fonksiyonunu ifa etmesiyle biliniyor.
Bu amaçla her yıl başında o yıl içinde çalıştırılacak geçici personelin çalışma koşulları düzenleniyor. Bu düzenlemenin 2014 yılına ilişkin olanı da 01.01.2014 tarihli RG'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Buna göre özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçilerden oluşan toplam 47 bin personel azami 11 ay 28 günü geçmemek kaydıyla 2014 yılı içinde geçici personel statüsünde çalıştırılacak. Düzenlemede 2014 yılı için değişiklikle var.
Ücret Değişikliği
Değişikliklerden en önemli olanı ücretle ilgili. Buna göre 2014 yılında istihdam edilecek geçici personele, tahsil dereceleri dikkate alınmak suretiyle,
Yükseköğrenim mezunlarına 25808 (Geçen yıl 21.250 idi) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda,
Lise ve dengi okul mezunlarına 23833 (Geçen yıl 19.275 idi) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda,
İlköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dâhil) mezunlarına 21833 (Geçen yıl 17.275 idi) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda
brüt aylık ücretler ödenecek.
Artış oranı yükseköğrenim mezunları için %21,45 lise ve dengi okul mezunları için %23,65 ilköğretim mezunu ve okuryazarlar için %26,38 olmakla bariz bir artış görünse de önceki ücretlerin düşüklüğü göz önüne alındığında bu artış bile küçük kalıyor. Üstelik bu yılki katsayı artışlarında farklı bir yol izlenerek taban aylık katsayısı artırılsa bile memur maaş katsayısının hiç artırılmaması , taban aylık katsayısının da geçici personel için hiçbir anlam ifade etmemesi böylesi bir farklı artışı zorunlu kılıyordu. Ayrıyeten 2014 yılının seçim yılı olmasının da bunda etken olduğu anlaşılıyor.
Aile yardımı ödeneği geldi
İkinci olumlu değişiklik ise artık geçici personelin de aile yardımı ödeneğinden yararlanabilecek oluşudur. Nitekim 2014 yılında geçici personel eş için çalışmayan ve sosyal güvenliğe ilişkin bir aylık almayan eşi için 2533 (194,51 TL), çocuklar için ise 297 (22,81 TL) gösterge rakamı üzerinden aile yardımı ödeneği alınabilecek. Ancak bu ödenek memurlardan farklı olarak vergiye tabi ve hacze de açık olacak.
Mazeret izni artık var
Üçüncü olumlu değişiklik ise birim amiri tarafından uygun görülmek kaydıyla 10 güne kadar mazeret izni verilebilecek olması.
Gebelikte iki yıl nöbet muafiyeti
Keza kadın geçici personele tabip raporunda belirtilmesi kaydıyla hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğrumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.
(Kaynak: Alitezel.com | 03.01.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.