BASINDAN YAZILAR
Kimler İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı olabilir? / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Kimler İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı olabilir? / Lütfi Köksal

 İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı ifade eder. Teknik elemandan kasıt ise; Teknik öğretmen fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını ifade etmektedir. Ancak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Torba Kanun ile İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile Teknik elemanı ifadesi ile değiştirilmiştir. Ayrıca Teknik eleman ifadesinde; Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını kapsaması şeklinde değiştirilmiştir.

 

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

 

>Ö. Murat Ç.

11.07.1964 doğumluyum. 01.09.1986 tarihli Sigorta girişim ve 1.367 günüm var. 1984/1985 yıllarında 18 askerlik yaptım. 1990-2011 yılları arasında BAĞ-KUR ödedim. 01.03.2011 tarihi itibariyle sigortalı çalıştım. Hangi kurumdan emekli olmamı tavsiye edersiniz, ne zaman emekli olabilirim, kaç gün askerlik borçlanmalıyım? İlginize çok teşekkür ederim.

CEVAP: 01.09.1986 tarihi Sigorta girişiniz ve 8.679 gününüz var. 25 yıl, 49 yaş ve 5.300 günle emekli olabilirsiniz. Tüm şartlar tahakkuk etmiş. BAĞ-KUR’dan sonra Sigorta’ya 370 gün prim ödemişsiniz. 890 gün daha öderseniz, 1.260 güne tamamlayarak Sigorta’dan emekli olursunuz.

BAĞ-KUR’dan 50 yaşınızda, 25 tam yıl ile emekli olabilirsiniz. 18 ay askerliğinizin tamamını borçlanırsanız, BAĞ-KUR’dan hemen emekli olabilirsiniz. BAĞ-KUR’dan emekli olmak sizin için daha avantajlı oluyor. Tercih hakkı size aittir.

 

>Hasan İ.

Dedem vefat etti. Bilgileri aşağıdadır. Babaanneme emekli maaşı bağlanabilir mi? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

CEVAP: 5510 sayılı Kanunun 32 maddesine göre;

a) En az 1.800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş,

b) 47'nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,

c) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları hâlinde maaş bağlanır.

Dedenizin 01.05.1976 tarihli Sigorta girişi ve 1.310 günü var. 900 günü mevcut olduğu için, hak sahiplerine maaş bağlanabilir.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 02.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM