Önceki gün yazılı basında "Sivas Belediyesi taşeron işçilerine sendika hakkı tanıdı" başlığıyla bir haber yer aldı. Aynı haber Sivas Belediyesi'nin resmi web sitesinde de yer almış. Öncelikle haberle ilgili bir yanlışı düzeltmek gerekiyor; taşeron işçilerinin sendika üyesi olma hakkı zaten var ve bu hak anayasal güvence altında. (Md. 51.) Ayrıca 2010 yılındaki referandumla kapsamı genişleyen bu haktan sadece asıl işveren işçileri değil alt işveren (taşeron) işçileri de yararlanabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir belediyenin veya işverenin, taşeron işçilerine sendika üyesi olma hakkı tanıma veya tanımama gibi bir lüksü yok. 15 yaşını dolduran her çalışan, çalıştığı iş kolundaki dilediği sendikaya üye olabilir. Üyelik için hiçbir makam veya kişiden izin alınması da gerekmez. Taşeron işçisi veya diğer işçiler, e-devlet şifreleriyle elektronik ortamda birkaç dakika içerisinde sendika üyesi olabilirler yine aynı yolla üyelikten çıkabilirler.
Fiili durum var
Şu halde, "Sivas Belediyesi'ndeki taşeron işçilerinin sendikaya üye olmaları hiçbir haber değeri taşımıyor mu" sorusu akla gelebilir. Evet, tabii ki haber değeri taşıyor. Ülkemizde kimi işverenler kendi çalışanlarının bile sendikaya üye olmalarını istemezlerken, Sivas Belediyesi'nde taşeron işçilerinin sendika üyesi olabilmesi önemli bir olay. Fakat olayın önemi bizatihi kendisinden değil, ülkemizin şartlarından kaynaklanıyor. Anormali normal gibi kabul edince, normal olanı gördüğümüzde anormal tepki veriyor hatta haber yapıyoruz. Biliyorum, son cümle 'normal' değil ama daha beliğ bir ifade bulamadım.
Şirket ortağı sigortalı olamaz
Soru: Sadettin Bey, 6 ortaklı bir limited şirketimiz var. Ben şirketin müdürü değilim sadece ortağı durumundayım. Şu an Bağ-Kur kapsamında prim ödüyorum. Acaba aynı şirkette sigortalı (SSK) olabilir miyim? Bu konuda sakınca var mı? Mustafa Ş.
Cevap: Değerli okurum, limited şirket ortakları kendi şirketlerinden SSK'lı (4/a) olamazlar. Sadece başka bir şirket veya işyerinde SSK'lı olabilirsiniz. Başka işyerinden sigortalı olmanız halinde mevcut Bağ-Kur sigortanız otomatik olarak duracak ve SSK geçerli olacaktır.
Sendika yönetimi ile görüşün
Soru: Sadettin Bey, ben emeklilik şartlarımı doldurdum, 1456 gün de fazlam var. İşveren bizi zorunlu izne çıkardı. "Yılbaşından sonra da emeklilik dilekçenizi vereceksiniz" dediler. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? İşyerimiz sendika kapsamında. Bu konuda sendika yönetimiyle mi görüşmemiz gerekir? Muharrem A.
Cevap: Değerli okurum, anladığım kadarıyla işyerinizde personel azaltma yoluna gidiliyor. İşyerinizdeki çalışan sayısı, kaç kişinin işten çıkarıldığı, emekli olması istenen personel olarak özel durumunuz nedir, bunları bilmiyorum. Dolayısıyla sadece sorunuzda yer verdiğiniz bilgilerden hareketle yönlendirme yapmam doğru olmaz. Bu konuda işyeri sendika yönetimi ile temasa geçmeniz yerinde olur. Bu arada işyerinde herhangi bir belgeye imza atmamanızı tavsiye ederim.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.12.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.