6.5 aydır bir firmada çalışıyorum. İşveren sigortamı ödemiyor. Sigortamı ödemediği için geçen hafta işe gitmedim. İşveren 'işe gelmedi' diye tutanak tutmuş.
Bu tutanak bana ne gibi zarar verir? Mesai ücretlerimi kesecekmiş, ne yapmalıyım? K.Y.
Bir işyerinde çalışacak işçilerin işe başlamadan 1 gün önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir.
Sigortasız işçi çalıştırılmaz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na, BİMER veya ALO 170 aracılığı ile müracaat etmeniz gerekir. SGK denetmenleri işyerinde inceleme gerçekleştirerek tescilinizi yapacaklardır. Bunun için işyerinde bulunmanız gerekir.
Eğer artık o işyerinde çalışmak istemiyorsanız iş mahkemesine hizmet tespit davası açarak sigortasız çalışmış olduğunuz dönem için sigorta tescilinizin yapılmasını talep edebilirsiniz.
Çalıştığı işyeri kızıma şirketin ürettiği mallar hakkında 3'üncü şahıslara 10 yıl boyunca bahsetmemek kaydı ile bir sözleşme imzalatmak istiyor.
Bahsederse de ... TL tazminat ödemek zorunda olduğu da sözleşmede yer alıyor. Ne kadar tazminat ödeyeceği sözleşmede boş bırakılıyor.
İmzalarsa ne olur, imzalamazsa ne olur? Şu an zaten bu şirkette 3 yıldır çalışıyor. Bunu imzalamaya mecbur mu? Saim K.
İş sözleşmelerine taraflarca cezai şart ve rekabet yasağına ilişkin hükümler konulması mümkündür.
Ancak Yargıtay'ın kararlarına göre cezai şart veya rekabet yasağına ilişkin hükümlerin makul ölçülerde olması gerekir. İş sözleşmesinde ödenecek tazminat kısmının boş bırakılması uygun değildir. Tarafların bu miktarı bilmesi gerekir.
İmzalarsa, işveren de ileri de bu boş kısma makul ölçülerin üzerinde bir miktar yazarsa, ileride konu mahkemeye intikal ettiği zaman bu miktar mahkemece makul bir oranda belirlenebilir.
Sözleşmeyi bu haliyle imzalamazsa işveren iş sözleşmesini feshedebilir ancak işçiye tazminat ödemek zorundadır.
3 yıldır bir mağazada çalışıyorum. İstifa etmeyi düşünüyorum. İşyeri tazminat vermemek için işten çıkarmıyor. İşsizlik maaşı almak için ne yapabilirim?
5...108914 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, kanunda belirtilen haklı sebeplerden biri ile iş sözleşmesini fesh eden işçi veya işyerinden haksız olarak işverenlikçe çıkartılan işçi tazminata hak kazanır. Bunun dışında işten ayrılan işçiye tazminat ödenmez.
İşsizlik maaşı alabilmek için, kendi istek ve kusurunuz olmadan işverenlikçe haksız olarak işten çıkartılmış olmanız gerekir.
Ne zaman emekli olurum?
26.08.1970 doğumlu bayanım. 20.09.1988 sigorta başlangıcım. 2150 prim günüm, 2 çocuğum var. Acaba ben doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?
5...929116 Nolu SMS
Yapmış olduğunuz doğumlarda doğumların gerçekleştiği tarihten 2 yıl sonrasına kadar adınıza prim yatmamışsa toplamda 4 yıl, yani 1440 gün borçlanma yapabilirsiniz.
Bu 2 yıllık süre içerisinde kısmen prim yatmış ise prim yatmayan kısımları borçlanabilirsiniz. 2 türlü emeklilik hakkınız var. Birincisi; 3600 prim günü tamamlayarak 58 yaşınızın dolacağı 26.08.2028 tarihinde kısmi emekli olabilirsiniz.
İkincisi; 45 yaş ve 5300 prim gün şartlarını yerine getirerek tam emekli olabilirsiniz. Benim size tavsiyem doğum borçlanmasını yaparak 5300 prim günü tamamlamaya gitmenizdir.
SSK girişim 11.08.1993.
Doğum tarihim 02.08.1977.
2250 gün primim var. Ne zaman emekli olurum?
5...363681 Nolu SMS SSK girişinize göre, 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmek için 5675 prim gün sayınızı tamamlayarak 54 yaşınızın dolacağı 02.08.2031 tarihini beklemeniz gerekmektedir.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 23.12.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.