Türk Telekom'un 1 Mart'tan itibaren uyguladığı zamlı tarifenin yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulması, yeni bir tartışma başlattı.
Tarifenin mahkemeden dönmesi sebebiyle yeni dakika ücretleri üzerinden fatura ödeyen müşteriler Telekom'dan alacaklı olurken, milletlerarası ve şehirlerarası görüşmelerde yarı yarıya indirime giden kurum da hakkını tüketiciden isteyebilecek. Söz konusu kararı 'idari' bir karar olarak nitelendiren Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, iptal edilen tarifenin 'yok' sayılacağına dikkat çekti. Fazladan paraların iade edileceğini belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz ise söz konusu hakların geri alınabilmesi için her iki tarafa mahkeme yolu göründüğünü söyledi.
Telekom, tarifede yaptığı değişiklikle şehir içi arama ücretlerini yüzde 26 artırmış, şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde ise yüzde 55'e varan oranlarda indirim yapmıştı. Şehirlerarası görüşmelerin dakika ücreti standart hatta 8,1 Yeni Kuruş olarak belirlenmişti. Uzak mesafe telefon hizmeti veren özel şirketler, tarifenin haksız rekabete yol açtığını belirterek, tarife değişikliğinin iptal edilmesi talebiyle Danıştay 13. Dairesi'ne müracaat etmişti. Başvuruyu değerlendiren daire, tavan fiyat yöntemine göre hazırlanan tarifelerin 2006'da sona eren düzenlemeye göre yapılmasının da hukuken geçersiz olacağına hükmederek yürütmeyi durdurdu. Kararı 'serbest rekabetin gelişmesi için bir kilometretaşı ve haberleşme sektörünü ilgilendiren büyük bir yanlış düzeltildi' diye yorumlayan Yusuf Ata Arıak, 1 Mart'ta yürürlüğe giren yeni telefon tarifelerini uygulama imkânı kalmadığına işaret etti. Arıak, aradan geçen sürede abonelerden tahsil edilen fazla ücretlerin geri ödenmesini beklediğini kaydetti. Danıştay kararının Telekomünikasyon Kurumu'na bir hafta içinde ulaşması bekleniyor. Üst Kurul'un kararı görmezden gelemeyeceğini ifade eden Arıak şunları söyledi: "Kurul, kararı Türk Telekom'a iletecek ve eski tarifelere dönülecek. Bunlar ciddi kurumlar. 'Ben bunu yapmıyorum, onaylamıyorum' diyemezler." dedi. Hukuk çevreleri Danıştay'ın tarifelerin yürütmesinin durdurulması kararına Üst Kurul'un itiraz etmesinin beklendiğini belirtti. Söz konusu itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda ele alınacak. Öte yandan Türk Telekom, yürütmeyi durdurma kararını basın yoluyla öğrendiğini belirtti. Telekom yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Henüz tarafımıza resmi yollarla intikal etmiş herhangi bir karar bulunmamaktadır." denildi. Yetkililer, tebliğ kendilerine ulaştığında bir değerlendirme yapacaklarını kaydederek, "Türk Telekom, her zaman olduğu gibi, yüce Türk adaletinin vereceği karara saygı gösterecek ve bu kararlar doğrultusunda hareket edecektir." ifadelerini kullandı.
Arıak'a göre, benzer hizmetlerin tek bir kurum tarafından verilmesi yanlış. Hızlı internet alanında da tek kaynak var. İnternet hizmetinin yüzde 97'si ve şehir içi görüşmeler de aynı kurum tarafından sağlanıyor. Bu hizmetlerin serbestleşmeye açılması gerekiyor. Hızlı internet (ADSL) konusunda da bir çalışma yaptıklarını ve ortak bir tutum belirleyeceklerini aktaran Arıak, 2004'teki tarifelere dönüldüğü takdirde sektörde faaliyet gösteren firmaların yaşama şansı olacağını vurguladı. 22 Şubat'ta zamlı tarifeye karşı kampanya başlatan Tüketiciler Birliği, sabit telefon abonelerinin haklarını geri alabilmeleri için hukuki destek sağlayacak. 1 Mart tarifesinin yürürlükten kalkınca tüketici indirimli konuşacak. Ancak Türk Telekom'da ucuza konuşturduğu süre içindeki farkı, müşteriden geri isteyebilecek.
Zeliş Yıldıral / İstanbul
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 12.06.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.