BASINDAN YAZILAR
Hizmet Almak Mı İstihdam Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Hizmet Almak Mı İstihdam Mı? / Sadettin Orhan

 Yeni yıla sayılı günler kala yüz binlerce işveren için yeni bir dönem yaklaşmış oluyor. 1 Ocak 2014 itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma şartı başlıyor. Bir işçinin çalıştığı kasap dükkanından üç kişinin çalıştığı marangoz atölyesine kadar pek çok işyeri söz konusu personeli çalıştırmak veya dışarıdan hizmet almak zorunda. Bu konuda pek çok işverenden aynı soruyu alıyoruz; acaba iş sağlığı ve güvenliği personelini kendi bünyemizde çalıştırmak mı daha avantajlı yoksa dışarıdan hizmet almak mı?

Avantajları karşılaştırın

Öncelikle şunu ifade edelim, çalışan sayısı 1000 ve üzeri olan çok tehlikeli işyerlerinde, 1500 ve üzeri olan tehlikeli işyerlerinde, 2000 ve üzeri olan az tehlikeli işyerlerinde İSG personelinin tam zamanlı olarak çalıştırılması gerekiyor. Yani bu işyerlerinin dışarıdan hizmet alma şansı yok. Çalışan sayısı bu rakamların altında kalan işyerleri, söz konusu personeli isterlerse kendi bünyelerinde tam veya kısmi süreli çalıştırabilirler, isterlerse dışarıdan hizmet alabilirler. Hizmet alımını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri'nden (OSGB) almak gerekiyor. Gelelim seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarına...

- Bünyenizde tam zamanlı olarak uzman ve hekim çalıştırırsanız işyerinizde ayrıca İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmanız gerekiyor. Bunun için ayrı bir bölüm ayırmak ve asgari malzeme şartlarını yerine getirmek durumundasınız. Kısmi zamanlı istihdamda veya OSGB'den hizmet almanız durumunda bu birimi kurmak zorunda değilsiniz.

- Eğer işyerinizde tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırırsanız, ayrıca yardımcı sağlık personeli çalıştırmanız gerekmiyor. Kısmi süreli çalıştırırsanız ya da hizmet alırsanız bu personelin de görevlendirilmesi gerekiyor.

- Bünyenizde kısmi süreli ya da tam süreli personel görevlendirirseniz, işin yönetim prosedürünü ve maliyetini de üstlenmiş olacaksınız. Hizmet alımı durumunda bu maliyet ve prosedür OSGB'de olacak.

- İş sağlığı ve güvenliği konusu ayrı bir uzmanlık alanı olduğundan, kurumsal bir OSGB'den hizmet alınması yönetim riskinizi azaltma açısından daha avantajlı olabilir. Kendi bünyenizde kalifiye bir ekip oluşturamazsanız, işveren olarak ağır yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.

- Son olarak, istihdam teşvikinin bulunduğu bölgelerde ve özellikle 6. bölgede, maliyet açısından uzman ve işyeri hekimini kendi bünyenizde çalıştırmak daha avantajlı olabilir. Ya da hizmet alacağınız OSGB ile pazarlık yaparken bu avantajınızı pazarlık unsuru olarak kullanabilirsiniz.

Görüldüğü gibi avantaj ve dezavantajlar duruma göre değişebiliyor. 2014/Ocak itibariyle iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırması gerektiği halde bunları çalıştırmayan işverenler hakkında her ay için 13 bin 475 lira idari para cezası uygulanacağını hatırlatmış olalım.

İşyeri Tehlike Sınıfı                     Çalışan Başı İş Güvenliği
                                                      Uzmanı Hizmet Süresi
                   Çalışan Başı İşyeri
                                                                                                              Hekimi Hizmet Süresi


Az Tehlikeli                                    6 Dakika 4                                       Dakika

Tehlikeli                                         8 Dakika                                          6 Dakika

Çok Tehlikeli                                 12 Dakika                                         8 Dakika

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM