Zuhal KIZILOT - Rüşvetin de vergisi var - MuhasebeTR
Zuhal KIZILOT - Rüşvetin de vergisi var
Gelir Vergisi Kanunu’na göre ihaleye girmeme karşılığında elde edilen kazanç vergiye tabi. Ancak bu durum TCK’nın 235’inci maddesine göre suç. Cezası 5 ila 12 yıl hapis
OKURLARIMIZDAN çok ilginç sorular geliyor. Bunlardan biri de ihalelerde dönen rüşvetlerle ilgili...
Özellikle inşaat ihalelerinde, zaman zaman ciddi rüşvetlerin döndüğünü duyuyoruz. İhaleye girecek olan firma, diğerleri ile anlaşıyor ve onlara belli para verip, ihalenin kendi üzerinde kalmasını sağlayabiliyor.
Burada, ihaleyi alan firmanın avantajı, düşük bir iskonto örneğin, yüzde 3 iskonto ile işi almak oluyor... Diğer firmalar da ihalenin büyüklüğüne göre, 100-200 bin bazen de 500-600 bin dolar, para alabiliyorlar.
İşte bu aşamada merak edilen hususlardan biri de ihaleden çekilme karşılığı alınan bu paraların, vergiye tabi olup olmadığı ile ilgili...
YASA MADDESİ VAR
Gelir Vergisi Kanunu’nda ‘Arızi kazançlar’ başlıklı 82. madde var. Bu maddenin, birinci fıkrasının (2) No’lu bendinde;
‘...İhale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hasılat’ Gelir Vergisi’ne tabi ‘arızi kazanç’ olarak belirtiliyor.
Kanun hükmüne göre, arızi kazanç olarak belirtilen ‘ihaleden çekilme karşılığı’ alınan paranın, müteahhitler arasındaki deyimle ‘çıkmaların’, elde edildiği tarihi izleyen yılın 1-25 Mart tarihinde yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermek suretiyle, beyan edilmesi gerekiyor...
Beyan edilen bu gelirin vergisi de biri mart diğeri de temmuz ayında iki eşit taksitte ödeniyor.
İhaleden çekilme karşılığı yapılan ödemelerin gider yazılıp yazılmayacağı ise tartışmalı. Bir görüşe göre, ticari kazancın elde edilmesi için yapılması gereken zorunlu bir gider. Bir başka görüşe göre de bu tür ödemelerin gider yazılması, kanunsuz bazı işlemlerin ve ödemelerin teşviki anlamına gelir. Kanuna aykırı bir ödeme gider yazılamaz.
BEYAN EDEN VAR MI?
‘Bu da ne zaman çıktı’ diye soran okurlarımız için cevaplayalım; olay yeni değil. Yaklaşık 30 yıldır Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alıyor.
‘Acaba bu gelirini beyan edip vergi ödeyenlerinin sayısı kaç’ derseniz, araştırdık ve ilginç bir sonuç ile karşılaştık; şimdiye kadar hiç kimse ‘İhaleden çekilmek için şu kadar para aldım’ diye beyanda bulunmamış dolayısıyla vergi de ödememiş.
Beyan edilmeyişinin çok sayıda nedeni olabilir. Bunlardan birisi de şöyle:
Gelir Vergisi Kanunu’nda ‘ihaleden çekilme karşılığı elde edilen hasılat beyan edilsin ve Gelir Vergisi ödensin’ deniliyor. Ancak olay, Türk Ceza Kanunu açısından da suç. Bunun yaptırımı da 5 yıldan 12 yıla kadar hapis. (Türk Ceza Kanunu Md. 235.)
Hem alan hem de veren yönünden suç oluşturuyor ve hapis cezasını gerektiriyor. Ayrıca İhale Kanunu açısından da ihaleye fesat karıştırıldığı için ihalenin iptalini ya da sözleşme yapıldıysa, sözleşmenin feshini gerektiriyor.
İşin doğrusu, ihaleden çekilme karşılığı para alınması, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği sürece, aldığı parayı beyan edip Gelir Vergisi ödemek isteyen kişi zor çıkar...
|
|
(Kaynak: Star Gazetesi | 09.06.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.