Türkiye’de 10 milyon kişi internet üzerinden alışveriş yapıyor. E-ticaretin her sene yüzde 40-50 oranında büyüdüğünü belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, kredi kartı taksit avantajını kaybeden tüketicinin fiyata odaklanacağı için uzun vadede e-ticareti artıracağını ifade etti.
Türkiye’deki 36 milyon internet kullanıcısından yaklaşık 10 milyonu alışveriş için e-ticaret sitelerini tercih ediyor. Sektörün her sene yüzde 40-50 oranında büyüme oranlarına alıştığını söyleyen Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, 2013 sonunda bu oranın yüzde 30’lar seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti. Kredi kartı ödemelerinde taksite sınır getirme kararını değerlendiren ETİD Başkanı Orhun, bu kararın fiziksel perakendeciler kadar olmasa da e-ticaret sektörü için de negatif etkisi olacağını söyledi. Taksitin Türk halkı için önemli bir alışkanlık olduğunu ifade eden Orhun, “Bu geçişlerin yumuşak olmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu alışkanlıkların bir anda değişmesi çok kolay olmuyor.” ifadelerini kullandı. İlk geçiş döneminde tüketici tasarruflarının artmasından dolayı e-ticaret sektörünün de zorlanacağını belirten Orhun, uzun vadede ise bunun kendi avantajlarına olacağını kaydetti. Tüketicilerin bu tür durumlarda daha çok fiyat odaklı olduklarına dikkat çeken Orhun, “2009 krizinde e-ticaret artış gösterdi. Çünkü tüketiciler kriz dönemlerinde daha fiyat odaklı oluyor. Taksit azalmış bari daha iyi fiyatı bulayım diyecekler. Bunun da avantaj yeri e-ticaret.” dedi.
Türkiye’de şu anda toplam perakende satışlar içinde e-ticaret payı yüzde 1,8’i buluyor. Önümüzdeki beş yıl içinde bu oranının yüzde 10’lara çıkacağını belirten Orhun, “O yüzden bizim büyük büyüme oranlarına ihtiyacımız var. Ama bunun altına bir şeyler koymamız gerekiyor. Mevcut halimizle bu oran hiçbir zaman yüzde 10’lara yaklaşmaz.” şeklinde konuştu. İnternet üzerinden alışveriş yapan 10 milyon rakamının aslında birçok ülkeye göre iyi olduğunu ifade eden Orhun, “Asıl problem dönüşüm oranı. Sitede gezen insanların kaç tanesi alışveriş yapıyor. Çoğu insan bilgi almak için giriyor. Sonra fiziksel mağazadan alışverişi yapıyor.” dedi. Türkiye’nin internet sitesini gezen ile alışveriş yapan tüketici toplamının gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğunun altını çizen Orhun, internet sitesini bilgi amaçlı gezen tüketicilere ilk alışveriş tecrübesi yaşatmanın önemine değindi. Orhun, tüketicilerin internet üzerinden alışverişe devam etmeleri için ilk alışveriş deneyimlerini güvenilir sitelerden yapması gerektiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde internet üzerinden alışverişin Türkiye’deki gibi fırsatları kovalama şeklinde görülmediğini aktaran Orhun, “Gelişmiş ülkelerde katalogdan sipariş kültürü vardı. Fakat biz böyle bir süreçten geçmedik. Kişilerin kafasında her zaman ürün gelecek mi endişesi oldu. Fakat o sorunlar aşıldı. Kredi kartında da güven problemi vardı. Şu an sadece sipariş ettiğim ürün doğru gelecek mi endişesi kaldı.” açıklamalarında bulundu.
E-ticaret sektöründeki yasaların müşteri tarafında çok katı olduğunu söyleyen ETİD Başkanı Orhun, bundan memnun olmalarına rağmen ticareti de koruyucu düzenlemelerin olması gerektiğini belirtti. Kimi zaman satıcıların, tedarikçilerle ilişkisinde eli kolu bağlı kalabildiğini dile getiren Orhun, “Bu yönde düzenleme olursa çok daha iyi olacak. Yasalar her zaman tüketiciyi bir problem konusunda satıcıya yönlendiriyor. Fakat ürünü üreten satıcı değil. Firma yasa çerçevesinde müşterinin hakkını veriyor. Fakat diyelim ki aldığınız ürün bozuk. Bu aldığınız bozuk ürünü sizin de koşulsuz şartsız tedarikçi firmaya iade etmeniz gerekiyor. Burada süreçler uzayabiliyor.” şeklinde konuştu.
E-ticaret sektörünün geleceği hakkında da öngörülerini paylaşan Orhun, “Dikey açılımlar dediğimiz sadece belli ürünleri satan özelleşmiş siteler olacaktır. O ürünlerde uzmanlaşmış yapılardan söz ediyoruz. Bu sektöre önemli değişim getirecek.” dedi. Orhun, ileriki dönemlerde fiziksel perakendecilerin de e-ticarete odaklanacağını dile getirdi.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 09.12.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.