Eşim evi terk etti. Yabancı yakalanıp sınır dışı edildi. Bana ceza geldi. Bu olaylar adının açıklanmasını istemeyen bir okuyucumun başına geliyor. Okuyucum evinde Rus uyruklu bir bayanı hizmetçi olarak izin almadan çalıştırmaya başlıyor. Eşi hizmetçiyi kıskanıp evden kovmak istiyor. Okuyucum eşinin bu isteğine karşı çıkıyor. Eşi evi terk ediyor. Daha sonra eşi yabancıyı ihbar ediyor. Yabancıyı polisler yakalayıp sınır dışı ediyor. Okuyucuma 7.325 TL para cezası geliyor. Okuyucum başına gelenlerden dolayı çok mağdur olduğunu, aile huzurunun kalmadığını belirterek para cezasından nasıl kurtulacağını ve yaşlı olması nedeniyle kendisine bakacak başka bir yabancı uyruklu hizmetçi çalıştırmak istediğinde ne yapması gerektiğini soruyor. Yabancı uyruklu işçi çalıştırmanın bazı kuralları var. Bu kurallara uyulmadığı takdirde cezalar gündeme gelebiliyor.
ÇALIŞMA İZNİ ALMASI
Yabancı uyruklu bir kimsenin hizmetçi olarak çalıştırılabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünden çalışma izni alınması gerekiyor. Yurt içi başvurularında elektronik ortamda başvuru yapıldıktan itibaren 6 iş günü içerisinde de kağıt ortamında ilgili belgelerin Bakanlığa gönderilmesi gerekiyor. Ayrıca en az altı ay süreli ikamet teskeresi alınması gerekiyor. İkamet teskeresi olmadan yurt içinden başvuru yapılamıyor. İkamet teskeresi il emniyet müdürlüklerinden alınıyor.
Çalışma izni için yurt dışından da başvurulabiliyor. Bunun için Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerine başvuru yapılması gerekiyor. Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 işgünü içinde işverence elektronik başvurunun yapılması ve başvuru için istenilen belgelerin Bakanlığa ulaştırılması gerekiyor. Yurt dışından başvuru yapıp çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç 90 gün içinde Türkiye'ye giriş vizesi talebinde bulunmaları ve giriş yaptıkları tarihten itibaren en geç 30 gün içinde ilgili emniyet müdürlüğüne ikamet tezkeresi almak için başvuru yapmaları gerekiyor. Aksi halde verilmiş olan çalışma izni geçerliliğini yitiriyor.
ELEKTRONİK ORTAMDA
Elektronik başvuru e-Devlet sisteminden yapılacak. Bunun için PTT şubelerinden e- Devlet şifresi alınması gerekiyor. Yabancının sigorta girişinin yapılması
Yabancı için çalışma izni alındıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak sigorta girişinin de yapılması gerekiyor. Çalışma izni alındıktan sonra sigorta girişinin yapılmaması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ayrıca sigortasızlık sebebiyle para cezası uygulanıyor.
Yabancıya haklarının verilmesi
Yabancıya ücret, izin vb gibi haklarının ödenmesi gerekiyor. Bu tür haklarının ödenmemesi durumunda yabancıyı çalıştıran hakkında çalışma ve iş kurumu il müdürlüğü tarafından para cezası uygulanabilir.
Para cezalarına itiraz
Yabancı çalıştıranlara idari para cezası uygulandığında bu cezaya karşı idari birimlere itiraz edilemiyor. Para cezalarına karşı mahkemeye dava açılması gerekiyor. Buna göre para cezasına karşı 15 gün içerisinde sulh ceza mahkemesine itiraz edilmesi gerekiyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 09.12.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.