BASINDAN YAZILAR
YMM Zeki GÜNDÜZ - Kesip sakladıklarımdan - MuhasebeTR

YMM Zeki GÜNDÜZ - Kesip sakladıklarımdan

Günün sözü:

"Hiç kimsenin, kendinden büyük bir amacı olamaz. Sıradan bir insan bir apartman dairesi düşler, bir başkası bir villa düşleyebilir ama Versailles Sarayı'nı ancak bir kral düşleyebilir."

Stefano E. D'Anna

Tanrılar Okulu

 

Çarşamba günkü yazımızda ülkemiz için "Acayipliklerin acayip gelmediği ülke" deyimini kullanmıştım. Bazı okurlarım takıldılar: "Ne yani başka memleketlerde böyle şeyler oluyor mu?" diye. Olmaz mı? Alın size geçen hafta gazetelerde çıkan bir haber.

Brezilya'nın Rondonopolis kentinde, inzibatların yaptığı bir tatbikat sırasında, gerçek mermi kullanılmış. 12 yaşında bir çocuk ölmüş, 10 kadar izleyici de yaralanmış ve ülkede büyük bir krizin doğmasına neden olmuş.

Muhtemelen bir sonraki tatbikatta sokağa çıkma yasağı ilan edilip herkes sığınaklara kaçacaktır.

Komaya girmeden doktora gitmeyi bilmek!

Millet olarak nedense yatağa düşmeden doktora, hapse düşmeden avukata başvurmayı pek bilmiyoruz. Oysa şirketlerin yaşamlarını uzun yıllar sorunsuz sürdürebilmelerinin en önemli yolu sürekli mali müşavir ve avukatla çalışabilmelerinden geçmektedir.

Çoğu zaman, zamanında bu alanda harcanacak makul paralar, şirketin önemli zararlarla karşılaşmasının önünü kesecek veya doğrudan fayda sağlayacaktır.

Ne yazık ki, meslek hayatım boyunca bu konuda pek çok kötü örnekle karşılaşmak zorunda kaldım.

Başlangıçta müdahale edilebilse ödenmeyecek bedellerin geç kalınması yüzünden ödendiğine şahit oldum. Şirketlerin bu alanda sürekli, düzenli hizmet almaları ve mali, hukuki konularda görüş almadan işlem yapmamayı alışkanlık haline getirmeleri oldukça önemlidir.

Acil durum planlamanız var mı?

Başta deprem olmak üzere, yangın, su basması vb felaket dönemlerine dönük olarak bir felaket senaryosunun hazırlanması, alternatifli olarak hazırlanacak senaryolarda rol dağılımları, bu dağılımlara uygun provaların yapılması yararlı olacaktır.

Bu tür felaketler hayatın bir gerçeği olduğundan şirketlerin toplumsal iş bölüşümünde üzerlerine düşen işi yapmaya devam edebilmeleri bu sürecin hızlıca atlatılabilmesinde en önemli etken olacaktır. Gerek şirketin mali kayba uğramaması, gerekse sosyal sorumluluk gereği bu konunun oldukça titiz bir şeklide ele alınması gerekmektedir. Personele, alternatif üretim yerlerine, alternatif tedarik, depolama, taşıma, haberleşme, sistem yedekleri, kayıtların sürekli birden fazla yerde muhafazası vb. çok yönlü çalışma ve hazırlıkların yürütülmesi gerekmektedir.

Bilgisayar sisteminiz ne denli güvenli?

Bilgisayar sistemlerinin zaman zaman bilgi güvenliğini sağlayıp sağlamadığı, veri koruma güvenlik standartlarına uyulup uyulmadığı, personel içinde erişim sınırlaması kuralları ve bu kurallara uyulup uyulmadığının kontrolü vb. birçok açıdan gözden geçirilmesi, test edilmesi yararlı olacaktır.

Yolda senet bulsanız öder misiniz?

Çoğu zaman, yabancı ülkelerden Türkiye'ye dönük olarak verilen hizmetlerle ilgili olarak Türkiye'deki şirketler ödeme yaparken stopaj söz konusu olduğunda, yabancı taraflar yaptıkları anlaşmalara koydukları şartlarla Türkiye'de ödenecek stopaj yükümlülüğünü Türkiye'deki şirket üzerine bırakmaya çalışırlar.

Anlaşmalarda çoğu zaman standart bir ifade gibi "Türkiye de doğacak her türlü vergi Türk tarafınca karşılanacak, bu tutar net olarak ödenecektir" açıklamasına yer verilir.

Bu ifadeleri de Türkiye mukimi şirketler adeta bir kader veya değiştirilmesi, tartışılması mümkün olmayan bir şart gibi kabullenirler. Oysa çoğu zaman ikili vergi anlaşmaları, hatta anlaşmaya bile gerek olmaksızın ilgili ülke mevzuatı gereği -ki Türkiye'de bu böyledir- yurtdışında ödenen verginin, içeride hesaplanan vergiden mahsubuna müsaade edilmektedir.

Dolayısıyla bu vergiler bu şirketlere bir yük yaratmamaktadır. Size düşen vergi dairesinden alınacak bir yazı ile bu kesintilerin yapıldığını ve vergi dairesine yatırıldığını belgelemenizdir. Bu da çok zor bir iş değildir. Böylelikle bazen yüzde 22 bazen de yüzde 10 tasarruf sağlama olanağını yakalamış veya kaçırmamış olursunuz.

Gümrük işlemleriniz için check-up yaptırın

İthalat ve ihracat işlemlerinin sıklığı ve hızı, günlük işlerin yürütülmesi sırasında yapılan bazı hataların görülmesini engelleyebilmekte ve adeta bir körlük yaratmaktadır. Oysa özellikle gümrük işlemlerinde yapılan hatalar, sonu yargılanma ile bitebilecek önemli sorunlara yol açabilmektedir. Bu konuda işlemlerin; işlemi yapanlar dışında, bu konuda uzman bir ekip tarafından zaman zaman gözden geçirilmesi ve tespit edilecek hususlarda önlem alınması yerinde olacaktır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 08.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM