BASINDAN YAZILAR
Engelli Çalıştıran 150 Bin TL Alıyor, 1 Yıl Maaş Ödemiyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Engelli Çalıştıran 150 Bin TL Alıyor, 1 Yıl Maaş Ödemiyor / Okan Güray Bülbül

 En az 8 engelli istihdam eden ve çalıştırdığı engelli sayısı toplam çalışanın % 75’inden az olmayan işyerleri ‘korumalı’ oluyor. Bu kapsama girenlere çok büyük destekler var.

 

Ülkemizde engelli istihdamı için kota uygulaması söz konusu. Buna göre 50 ve daha fazla çalışanı olan özel sektör işyerleri çalıştırdıkları işçi sayısının yüzde 3’ü kadar, kamu sektörü işyerleri ise çalıştırdıkları kişi sayısının yüzde 4’ü kadar engelli istihdam etmek durumundalar. 

25 BİN KİŞİLİK AÇIK

Buna göre 100 çalışanı bulunan özel sektör işyeri üç, kamu sektörü işyeri ise dört engelli istihdam etmek zorunda. Türkiye çapında engelli istihdam etmek zorunda olan özel sektör işyeri sayısı 17 bin 728 iken kamu sektörü işyeri sayısı 880. Bu işyerlerinin toplam istihdam etmek zorunda oldukları engelli sayısı ise toplam 114 bin 696. Ancak eylül ayı verilerine göre bu kapsamda ancak 89 bin 193 engelli istihdam edilebiliyor. Yani 25 bin 503 açık kontenjanı var. Bunun yanında 7 Bin 454 engelli ise kontenjan fazlası olarak istihdam ediliyor.  

PRİMDE TEŞVİK VAR 

Engelli çalıştırmak zorunda olan işyerlerinin çalıştırdıkları engellilerin sigorta priminin işveren hissesinin tamamı Hazine’ce karşılanıyor. Aynı şekilde kontenjan fazlası engelli çalıştıran veya engelli çalıştırmak zorunda olmadığı halde engelli istihdam eden işyerlerinin istihdam ettikleri engellilerin primlerinin işveren hissesinin yarısı da Hazine tarafından karşılanıyor.

KORUMALI İŞYERİ NASIL OLUNUR?

Korumalı işyeri, engelli bireylerin istihdamını sağlamak üzere devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyeri demek. Bunun için işyerinde en az 8 engellinin istihdam edilmesi şart. Aynı şekilde çalıştırılan engellilerin sayısı işyerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde 75’inden az olmaması gerekiyor. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM