Soru: Sadettin Bey, müşavirliğini yaptığımız şirketlerden birisi hamam çalıştırıyor. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında risk analizini bir kere yaptırması yeterli mi yoksa her ay bu hizmeti alması gerekir mi? "13 bin 475 lira cezayı kimler ödeyecek" başlıklı yazınızı okudum. Buna göre bu şirketin 1 Ocak 2014 itibariyle ne yapması gerekiyor? Erhan A.
Cevap: Değerli okurum, bir önceki yazımda da yer verdiğim gibi 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri -işçi sayısı kaç olursa olsun- iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırmak zorunda. Bu personel işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinden oluşuyor. Hamamlar da tehlikeli kapsamda sayıldığından söz konusu personeli çalıştırmak zorundalar. Ancak ille de bu personelin işyerinde sürekli çalıştırılması gerekmiyor. Ortak sağlık güvenlik birimleri ya da doğrudan ilgili kişiyle sözleşme yapılarak, gerektiği kadar hizmet alınabiliyor. Tehlikeli kapsamda yer alan hamam işyerinde çalışan başına her ay için 8 dakika iş güvenliği uzmanı, 6 dakika da işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin çalıştırılması gerekiyor. Bünyesinde tam zamanlı işyeri hekimi çalıştıran işyerlerinin ayrıca diğer sağlık personeli çalıştırması gerekmiyor. Söz konusu personelleri istihdam etmeyen veya dışarıdan hizmet alımı yapmayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri hakkında 2014/Ocak itibariyle her ay için 13 bin 475 lira idari para cezası uygulanacak.
Öte yandan risk değerlendirmesi bir defa yapılır ve işyerinin tehlike sınıfına göre 2, 4 veya 6 yılda yenilenir. Çok tehlikeli işyerleri en geç 2 yıl, tehlikeli işyerleri 4 yıl ve az tehlikeli işyerleri 6 yılda bir risk değerlendirmesini yeniler. Hamam işyeriniz tehlikeli sınıfta olduğu için şu an yaptırmış olduğunuz risk değerlendirmesinin üzerinden 4 yıl dolmadan yenilemeniz gerekiyor.
Kıdemde çalışan aleyhine bir şey yok
Soru: Sadettin Bey, ben 8 Temmuz 2003 tarihinde işe girdim ve hâlâ aynı işyerinde devam ediyorum. Eğer kıdem tazminatı fonu yasası kabul olursa ben tazminatımın hepsini fona girmeden alabilir miyim? Fon sistemine geçilmesi halinde benim 10 yıllık çalışmam ne olacak? Murat Ç.
Cevap: Değerli okurum, şu an gelinen noktada fon sisteminden önce çalışmaya başlayanların işten ayrılıncaya kadar eski sisteme tabi olması öngörülüyor. Yani sizler için değişen bir şey olmuyor. Buna göre siz şu an çalışmakta olduğunuz işyerinden kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrıldığınızda tazminatınızı alabileceksiniz. Fon sistemine geçildikten sonra çalışmaya başladığınız işyerinde ise kıdem tazminatınız fonda birikecek.
Odalar inisiyatif almalı
Soru: Sadettin Bey, ben kuaför salonu işletiyorum ve sadece bir elemanım var. 2014 yılında iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmamız mecburi imiş ya da ortak hizmet alacakmışız. Bizim gibi çok küçük işletmeler için en kolayı nedir ve nasıl yapacağız? Sevda S.
Cevap: Sevda Hanım, yukarıda hamam işyeri için vermiş olduğum cevap aynen sizin için de geçerli. Zira kuaförler de tehlikeli kapsamda sayılıyor. Sizi için en ekonomik yöntem dışarıdan hizmet almak olacaktır. Ancak her bir kuaförün tek başına hizmet alması yerine meslek odanızın bu konuda ön ayak olması ve toplu bir şekilde teklif toplaması daha ekonomik olacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.