Kamuya 2014’te 50 bin öğretmen alımının yapılacağı şeklindeki açıklamalar tartışılıyor. Bakan Şimşek, bütçede harcamaları artıracak değişiklik yapılamayacağını söyledi. “Başbakanımız, ‘kadroları MEB’e verelim, diğer birimlere hiç eleman almayalım’ derse, bizim için talimattır.” dedi. Daha fazla alım için tedbir gerektiğini belirten Şimşek, “Ya borçlanmamız ya da vergileri artırmamız lazım.” ifadesini kullandı.
Yaklaşık 60 bin dershane öğretmeninin kamuya alınmasının bütçeye maliyeti tartışılıyor. Basın mensupları, dün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Bütçe planlarında kamuya 74 bin eleman alacağınızı, 34 bininin TSK gibi mezun olanların işe başladığı alanlar olacağını söylemiştiniz. Başbakan şubatta 10 bin, ağustosta da 40 bin öğretmen alınacağını belirtti. Bu doğrultuda planlarınızda bir değişiklik mi olacak?” sorusunu yöneltti. Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Bütçe Kanunu’nda harcamaları artıracak bir değişiklik yapılamayacağını söyledi. Gelecek yıl durumu değerlendireceklerini ifade eden Maliye Bakanı, kamunun diğer birimlerine gerekirse hiç kadro vermeyeceklerini vurguladı. Konunun Başbakan’ın takdirinde olduğunun altını çizerek, “Eğer ‘bu kadroların büyük bir kısmını Milli Eğitim’e verelim, diğer birimlere hiç eleman almayalım’ denirse, bu bizim için bir talimattır. Öyle yaparız.” dedi. ‘Daha fazla eleman alalım’ denirse oturulup değerlendirileceğini kaydeden Maliye Bakanı, şöyle konuştu: “Bütçeye yansımasını sınırlandırmak için tedbir alınmak zorunda kalınır. Çünkü daha fazla eleman alacaksak, daha fazla para harcayacaksak bizim borçlanmamız ya da vergileri artırmamız lazım. Bu kadar açık ve net.”
Maliye Bakanı Şimşek, dün Ankara’daki Kamu-Özel İşbirlikleri Konferansı’ndaki sunumunun ardından soruları cevapladı. “Bütçe planlarında kamuya 74 bin eleman alacağınızı, bunların 34 bininin TSK gibi mezun olanların işe başladığı alanlar olacağını söylemiştiniz. Başbakan şubatta 10 bin, ağustosta da 40 bin öğretmen alınacağını belirtti. Bu rakamlar doğrultusunda planlarınızda bir değişiklik mi olacak?” sorusu üzerine Maliye Bakanı, Bütçe Kanunu’nda öngördükleri kadroların dağıtımını henüz yapmadıklarını ifade etti. Bütçe Kanunu’nun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: “Artık bundan sonra o kanunda harcama artıracak bir değişiklik yapamayız. Gerekirse kamunun diğer birimlerine hiç eleman vermeyeceğiz. Ama bu konuda verilmiş bir karar yok. Tabii, Başbakan’ımızın takdirinde olan bir konu. Eğer ‘bu kadroların büyük bir kısmını Milli Eğitim’e verelim, diğer birimlere hiç eleman almayalım’ denirse, bizim için talimattır. Öyle yaparız. ‘Daha fazla eleman alalım’ denirse o da değerlendirilir, ona göre bütçeye yansımasını sınırlandırmak için tedbir alınmak zorunda kalınır. Çünkü daha fazla eleman alacaksak, daha fazla para harcayacaksak bizim borçlanmamız lazım ya da vergileri artırmamız lazım.”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) taksit sınırlamasının büyüme hızını düşürüp düşürmeyeceği sorusu üzerine Şimşek, hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamak olduğunu ifade etti. Şu anda özellikle tüketici kredilerindeki artış hızının sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Şimşek, “Bir taraftan bizim bir cari açık sorunumuz var. Bir taraftan da tabii ki biz her alanda makro ihtiyati bir yaklaşım içerisindeyiz.” dedi. Şimşek, gıda ürününü 18 ay kredi kartına taksitlendirmenin mantıksız olduğunu ve buna sınır getirildiğini kaydetti. Şimşek, “Dolayısıyla ben bunu aslında bankalar açısından da sağlıklı görüyorum.” ifadesini kullandı. İran ile Cenevre’de yapılan anlaşmanın ardından, bu gelişmenin ekonomiye olumlu etki yapacağına dair görüşlerini de detaylandıran Bakan Mehmet Şimşek, İran konusunun çok önemli olduğunu kaydetti. Irak’ın Türkiye ihracatında ikinci sırada olduğunu ve dünya genelinde ihracatın yüzde 60’ının komşulara yapıldığını belirtti. Şimşek, “Dünyaya baktığınızda komşularla ticaret Ortadoğu’da bölge içi ticaret yani komşularla ticaret yüzde 8’e denk geliyor. Çok az bir kısım.” dedi.
İran’a uygulanan ambargonun bu ülkeye olan ihracatı sınırladığını vurgulayan Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı: “İran’ın bu ambargodan zamanla kurtulması Türkiye’nin İran ile olan ticaret hacmini birkaç kat artırabilir. Çünkü biz rekabetçiyiz, birçok ürün üretiyoruz. Bu ekonomilerle de fazla rekabet ettiğimiz alan yok. Biz onları tamamlayıcı boyuttayız. Bundan birkaç yıl önce Türkiye aynı anda bir milyon İranlıyı yarım milyon İsrailliyi aynı anda aynı bölgede misafir eden bir ülke. Ama bu rakam çok çok daha fazla olabilir. Vatandaşa doğrudan yansımaları olacak, turizm, ticaret, her yönüyle.” diye konuştu.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 28.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.