Birçok firma, faaliyetini bankalardan kullandığı kredi veya müşterilerinden vadeli alışlarla devam ettirir.
Paylaş
Tweetle
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Hemen her seviyedeki firmada nakit sıkışıklığı görmek mümkündür. İşletme sahipleri de imkânlarına göre bu sıkışıklığı aşmak için alternatif kaynaklar araştırır. Çoğu zaman nakit veya kredi verecek durumda olanların ağır şartlar sürdüklerine şahit oluyoruz. Krediler için ödenen yüksek faizler de işin cabası.
Vergi kanunlarına eklenen yeni bir hükümle artık firmalar bankaların ağır şartlarını kabul etmek zorunda kalmayacak. Buna göre; Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında taşınmazların geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla finansal kiralama şirketlerine satışı ile bu taşınmazların finansal kiralama şirketlerince tekrar devralındığı kuruma satışından doğan kazançların tamamı Kurumlar Vergisi’nden istisna. İşletmelerin aktifinde bulunan iktisadi kıymetlerden kasıt gayrimenkul, iş makinesi, makine ve teçhizat gibi kıymetler, bu kapsamda satışı gerçekleştirilebilecek olan iktisadi kıymetlerdir. Burada her iki satışta elde edilecek kazancın da istisna olduğunun altını çizmek gerekir. Hem işletmenin kiralama şirketine satışı esnasında elde ettiği kazanç hem de kiralama şirketinin işletmeye satışı esnasında elde edilen kazanç Kurumlar Vergisi’nden istisna.
Satışlar esnasında düzenlenen belgelerde KDV de hesaplanmaz. Ayrıca satış işlemleri ile ilgili olarak düzenlenecek belgelerde Damga Vergisi de hesaplanmaz. Üstelik geçen hafta bahsettiğim gayrimenkul satış kazancı istisnası için aranan şartlar bu istisna için aranmıyor. Yani bu taşınmazların en az iki tam yıl aktifte bulunma şartı ile satış gelirinin iki yıl içinde tahsil edilmesi ve kazancın 5 yıl boyunca özel bir fonda bulunması gerekmiyor. Faaliyetleri gayrimenkullerin alım satımı veya kiralaması olan şirketler bile bu imkândan faydalanabilir.
İşletmenin mali tabloları da düzeliyor
Sat, geri kirala yöntemi ile işletme, nakit ihtiyacını daha kolay bir şekilde sağlamış olur. Şirketin sermaye yapısı güçlenir. Çünkü eski değeri ile bilançoda duran varlıklarda düşük değerle yer alan bir taşınmaz, dönen varlıklarda yüksek bir tutarla kaydedilmiş olur. Nakit akışı da düzeltilmiş olur. Kiralama süresince ödenen taksitlerin faiz kısmı da defter ve kayıtlara gider olarak yazılabilir.
Satıp geri kiralama yöntemi ile yapılan kiralamalarda genellikle iki ayrı satış söz konusu olmaktadır. Bunlardan birincisi, gayrimenkulü elinde bulunduran ve satıp geri kiralama yöntemiyle kiralamak isteyen işletmenin, elindeki gayrimenkulü finansal kiralama şirketine satışıdır. Normalde bu satışın tapuya işlenmesi aşamasında ayrı ayrı yüzde 2 oranında tapu harcı ödenmesi gerekir. Getirilen yeni hüküm gereği; bu işlem tapu harcından istisna tutulmuştur. Öte yandan gayrimenkullere ilişkin sat ve geri kirala yöntemiyle yapılan finansal kiralama işlemlerinde, finansal kiralama şirketinin kiraya verilen gayrimenkulü, satın almış olduğu kiracıya tekrar satması durumunda tapu harcının binde 3,96 oranında uygulanır.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.