Emeklilik zamanımı hesaplarken işsizlik ödeneği aldığım süreyi prim gün sayısına dahil edebilir miyim? İşsizlik ödeneği ödenirken geçen süre emeklilik bakımından hizmetten sayılabilir mi? Y.K.
İşsizlik ödeneği ödenirken kişi adına sadece Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmektedir.
Emeklilikte sayılan primler, uzun vadeli sigorta primleri olan yaşlılık, malullük ve ölüm sigorta primleri, işsizlik ödeneği alırken yatmamaktadır.
Dolayısıyla işsizlik ödeneği alınan sürelerin emeklilik açısından faydası bulunmamakta.
5 yıldır bir firmada çalışıyorum.
1 çocuğum var.
Eşimden 2 yıl önce boşandım. Yeniden evleneceğiz. Boşanan eşle tekrar evlenip işten ayrılan kadın işçinin kıdem tazminatı hakkı var mı?
Y.KARA
İş Kanunu'na göre; evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılmak isteyen kadın işçiler, işyerinde 1 yıldan fazla süredir çalışıyor ise kıdem tazminatı alır.
Kanunda tekrar eski eşle veya başka biri ile evlenme halinde işten ayrılma durumunda tazminat ödenmeyeceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bu nedenle eski eşinizle tekrar evlenmeniz halinde çalışmaya devam etmek istemiyorsanız 1 yıl içerisinde tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.
Turizmde çalışanların sezon sonu iş akitleri askıya alınıyor. Bu kısım borçlanılabilir mi? Ömer T.
6111 sayılı Kanun'un (Torba Kanun) yayınlandığı 25 Şubat 2011 tarihinden sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanabilmektedir.
Bu nitelikteki borçlanmalar 4/a (SSK) kapsamında hizmet olarak değerlendiriliyor.
Ancak iş sözleşmeleri askıya alınan işçiler için bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bir markette kasiyer olarak 3 yıl sigortalı olarak çalıştım. Ancak 1 ay önce işten çıktım. Tazminat da almadım. İşyerine girerken 2000 lira değerinde senet imzaladım. Senedi istiyorum ancak vermiyorlar. Ne yapmam lazım? İsmi saklı
İş Kanunu'nda işverenlerin işçilerden bu şekilde senet almalarına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. İşverenlerin bu şekilde senet almaları geçersizdir.
Siz tazminat hakkınız için mahkemeye dava açarak tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İşveren mahkemede senedi ortaya koyacak olursa, mahkeme bu senedin geçerli olmadığına hüküm verecektir.
Ne zaman emekli olurum?
Eşim 28.02.1984 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 01.03.2003 ve şu an 2178 gün SSK primi bulunmakta.
58 yaşında emekli maaşı almaya başlayacağını biliyorum ama en az kaç gün primi olmalı ki emekliliğe hak kazanabilsin? Nadir
Eşinizin emekli olabilmesi için en az 4500 prim gün sayısının tamamlanması gerekmekte.
Dediğiniz gibi yaş olarak 58 yaşa tabi. Bu nedenle en az 4500 prim günü tamamlayıp 58 yaşının dolacağı 29.02.2042 tarihinde emekli olabilir.
İlk sigorta girişim 12.12.1996. Hizmet sürem 6 yıl 11 ay. 2003 yılında 9 aylık hamilelik sürecim bulunuyor, 6 Ocak 2004 tarihinde doğum yaptım. 3600 prim günden emekli olabilir miyim? Selma KONAKCI
SSK girişinize göre 20 yıl, 53 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanması yaparak prim gün sayınızı artırabilirsiniz. 3600 prim günden emekli olma imkanınız var. Ancak doğum tarihinizi yazmadığınızdan 3600 prim günden hangi yaşa tabi olduğunuzu hesaplayamıyoruz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 26.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.