Çalışma hayatındaki işçi–memur arasında yaşanan eşitsizlik doğum sonrasında daha da artıyor. Bu süreçte memurlara verilen haklar dikkat çekiyor.
SON dönemde kadınların doğum izni süresinin yükseltilmesiyle ilgili tartışmalar gündemden düşmedi. Doğum izni konusunda işçi anne de, memur anne de aynı haklara sahip. Yani her ikisinin de doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izni söz konusu. Memurlar için tek bir farklılık var. Annenin doğum sırasında veya sonrasında doğum iznini kullanırken ölümü halinde memur baba isterse anneye öngörülen süre kadar izin alabiliyor. İşçi babanın ise, böyle bir hakkı ne yazık ki yok.
İŞÇİ BABAYA İZİN VERİLMİYOR
Bu nokta dışında doğum sonrası haklar konusunda işçi – memur ayrımı üç konuda söz konusu. Bunlardan ilki babalık izni. Memura, eşinin doğum yapması nedeniyle isteği üzerine 10 gün babalık izni veriliyor. Halbuki işçi baba için böyle bir hak söz konusu deği.
MEMURUN SÜT İZNİ DAHA FAZLA
Kadın memura, doğum izninin bitiminden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni veriliyor. Kadın işçilere ise, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni veriliyor. Dolayısıyla işçi anneye de, memur anneye süt izni bir yıl süreyle veriliyor. Ancak eşitsizlik saatlerde. Bu sürelerin genellikle birleştirilerek kullanıldığını düşündüğümüzde, bu farklılık memur annenin doğrudan çocuğuyla geçirdiği sürenin fazla olması sonucunu doğuruyor. İşçi anneye ise daha az zaman kalıyor.
ÜCRETSiZ iZiN DE CABASI
MEMUR anne eğer isterse ücretli doğum izni bittikten sonra 2 yıla kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. Yani memur anne eğer maddi durum elveriyorsa çocuğuyla geçireceği zamanı artırabiliyor. İşçi annenin ise ücretsiz izin hakkı en fazla 6 ay. Yani işçi anne ücret almamaya katlansa bile izni bittikten sonra en fazla 6 ay daha çocuğuyla kalabiliyor.
GEÇERLİ BİR NEDENİ YOK
ÇALIŞMA hayatında işçi – memur ayrımı çoğu kez tabi oldukları hukuki statü farklılığı nedeniyle söz konusu olabiliyor. Çoğu zaman bu ayrımı haklı kılacak bir neden de oluyor. Ancak süt izni, babalık izni, ücretsiz izin konularında bu ayrımı geçerli kılacak bir neden yok. Süt izni konusu ile ilgili daha önce Meclis’e verilmiş yasa teklifleri vardı. Ancak düzenleme hayata geçmedi.
2 SORU 2 CEVAP
Ülkelere göre kesinti yapılabilir
SORU: Emekli oldum ve şu anda yurtdışında çalışıyorum. Emekli maaşımda bir kesinti olur mu? Şaban Katırcı
CEVAP: Eğer çalıştığınız ülke ile Türkiye arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi varsa emekli aylığınız kesilir. Bu ülkelerin hangileri olduğu SGK’nın internet sitesinde var.
İstifa eden işsizlik maaşı alamaz
SORU: 15 Sene 3600 günden yararlanıp işten ayrıldım. İşsizlik ödeneği alabilir miyim? Saffet Şanlı
CEVAP: İş sözleşmeniz istifa ederek sonlandığı için işsizlik ödeneğinden fay dalanamazsınız. İşsizlik sigortasından istifa ederek işlerinden ayrılanlar yararlanamıyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.