20 Aralık’tan sonra bankalar saat 19’da alarmlarını kurmuş olacak. Bu saatten sonra içeride çalışan herkese mesai ödenmesi şartı geliyor.
FİNANSAL açıdan çok sıkı denetimlere tabi olan bankacılık sektörü, çalışma saatleri bakımından ise ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmelerine ve İş Kanunu hükümlerine aykırı uygulamalara sahne oluyor. Sektörün çalışma koşulları çok zorlu.
ŞUBE TEMELLİ YAPILIYOR
Sektörde en çok yaşanan sıkıntı çalışma süreleriyle birlikte yıllık izin kullanımı, kadın çalışanlar açısından süt izni ve gebelik izinleri. Yıllık izin planlaması çoğu kez şube temelli değil, bölge temelli gerçekleşiyor. Yani bir şubede çalışan personel yıllık izin süresini planlarken kendi şubesine tabi olarak değil, bulunduğu bölgedeki kendi konumunda bulunan personel sayısına tabi olarak planlama yapmak zorunda kalıyor. Çoğu kez personelin yasal sınırların üzerinde biriken yıllık izin süresi söz konusu oluyor.
ARTIK TEAMÜL GİBİ: ÇOCUK YAPARSAN KARİYERİN BİTER
Ayrıca Türkiye’de hemen hemen tüm bankalarda kadın çalışanların süt izni kullanımının gerçekleşemediği ve yine kadın çalışanlara çocuk doğurmamak yönünde telkinlerde bulunulduğu veya doğum sonrası pozisyon değişimlerine tabi tutulduğu görülüyor.
ÇALIŞAN SAYISI 196 BİNİ BULDU
Türkiye’de bankacılık sektörü, sektöre karşı yabancı ilgisi ile birlikte sürekli büyüyen bir yapıya sahip. 2013 yılı Eylül ayı verilerine göre Türkiye’de 45 banka, 10.834 şube ve 195.823 çalışan bulunuyor. Bir yıl öncesine göre sektörde çalışan sayısı 11 bin kişi artmış durumda. Yani sektör büyümeye çok açık.
UYMUYORSAN PARASINI ÖDE
ÇALIŞMA Bakanlığı da denetimleri sıklaştırdı. Artık fazla mesai tespiti güvenlik alarmı vasıtasıyla tespit ediliyor. Bankanın güvenlik alarmının kurulduğu saat, çalışanların mesai bitimi olarak belirleniyor. Böyle olunca tüm bankalar çalışma saatlerine uymak, uymaması halinde fazla mesai almak zorunda kalıyor.
LİMİT YILDA 270 SAAT YUMAYANA CEZA YOLDA
Bakanlık, denetim yaptığı bankalara 20 Aralık’a kadar süre verdi. Haftalık çalışma süresine uyulması ve bu sürenin aşılması halinde fazla mesailerin ödenmesi konusunda bu süre son tarih. Bankaların çalışma saatlerinin 09:00 ila 19:00 arasında olması hedefleniyor. 1 saat öğle molası ile günlük 9 saate gelen bu çalışma süresi haftalık 45 saati dolduruyor. Bu sürenin üzerindeki çalışmalara ise fazla mesai ödenmesi gerekiyor. Bunun yanında bir kişinin yıllık 270 saatten fazla fazla mesai yapamaması hükmü de olduğu için bankalar bu sınıra da uymak zorunda.
ÇALIŞAN BAŞINA 237 LİRA
20 Aralık sonrası eksikler giderilmez, şubelerin alarmları 19:00’da kurulmaz ve bu süre sonrası fazla mesai ödenmezse cezalar başlayacak. Fazla mesai ödemesi yapılmayan her çalışan için 237 TL para cezası kesilecek. Bunun yanında 19:00’dan sonra açık tutulan ve fazla mesai ödemesi yapılmayan her bir şube için 1.300 TL idari para cezası kesilmesi söz konusu.
3 SORU 3 CEVAP
Onay almadıysa fazla çalıştıramaz
Soru 1: İşverenim benden sürekli fazla mesai yapmamı istiyor. Ödeme de yapıyor ancak ben fazla mesai yapmak istemiyorum. Bununla ilgili bir düzenleme yok mu? Cevher Başol
Cevap: İşverenler her yıl fazla mesai yaptırmak için işçilerinden yazılı onay almak zorundalar. Sizden bu yıl için böyle bir onay alınmamış ise fazla mesai yapmak zorunda değilsiniz. Böyle bir onay imzaladınızsa yıllık 270 saati geçmemek üzere fazla mesai yapabilirsiniz.
İZNİM NE ZAMAN 20 GÜNE ÇIKACAK?
Soru 2: Geçen sene doğum yaptım. Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin almıştım. Doğum sonrası aldığım izin ile birlikte 5 yılı geçiyor. İşverenden yıllık iznimi 20 güne çıkarmasını istedim. Ancak ücretsiz iznin sayılmadığını söyledi? Ben ne zaman 20 gün izne hak kazanacağım. Aylin Kemal
Cevap: Doğum sonrası alınan ücretsiz izin dikkate alınmaz. Bu süre çıkartılınca geriye kalan süre 5 yılı geçmişse 20 gün yıllık izne hak kazanırsınız.
Süreli sözleşme maaş için engel değil
Soru 3: 2 yıllık belirli iş süreli iş sözleşmesiyle çalışıyordum. Sürenin bitiminde işsizlik maaşına başvurabilir miyim? Osman Koloğlu
Cevap: İşsizlik sigortasından yararlanma şartlarını karşılıyorsanız, belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmanız işsizlik maaşı almanıza engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla başvurabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 19.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.