Aşağıda kaleme aldığımız yazımız SGK’unda görev yapan bir grup Sağlık Çalışanlarının bu alanda yaşadıkları sıkıntılarını dile getirmek adına yazılmıştır.
Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev yapan 900’e yakın Hekim ,Eczacı ve Diş Hekimi bulunmaktadır.
SGK görev yapan ‘’Sağlıkçılar’’ şu anda asıl görevleri Sağlık Sunucuları tarafından düzenlenmiş olan Sağlık Tedavi Faturaları ,Eczaneler tarafından kuruma fatura edilen ilaç reçetelerini , her türlü ortez ,protezler faturalarını ve diğer sağlık harcama faturalarını kontrol ve denetimlerini yapıyor.
Sağlık giderleri kontrol işlemleri SGK sağlık merkez müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
2008 yılından itibaren Devlet Hastanelerinin global bütçeye geçilerek kontrol edilmeyen faturaları sonucu hastane giderleri artmıştır.
Özellikle devlet hastaneleri bu boşluktan yararlanarak ciddi anlamda emar ,tomografi ,röntgen ve diğer görüntüleme harcamalarında ciddi anlamda artışa neden olmuştur.
Sayıştay raporunda yer alan Devlet Hastaneleri sağlık harcamaları değerlendirilme dışında tutulmuştur ibaresine rastlanmaktadır.
Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerine yapılan denetimlerde yetkisizlik yüzünden amacına ulaşamamış ,faturalarını kontrol edilemediği gibi hastane denetimleri anlamsız kalmıştır.
Oysa bugünlerde SUT yapılan değişiklikler ile %30 başlayan fark uygulamalarının %200 çıkmasında sağlık ve ilaç anlamında savurganlığın faturası da vatandaşlara kesilmektedir.
Tamamlayıcı Özel Sağlık Sigortalarına yönlendirme başlamıştır.
Fark ücret alımlarında son yıllarda ciddi operasyonlarda 5.000 ile 15.000 TL yakın ücretler alınırken ,en basit sünnet operasyonundan bile 500 TL fark alınıyor.
5502/28.Maddesine göre;
Kurumun merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunup, sağlık harcamalarına esas olan fatura ve reçetelerin incelenmesi işlerinde ve Kurum sağlık kurullarında çalışan; tabip, diş tabibi, eczacı ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %700’ünü, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil diğer personele ise %225’ini geçmemek üzere ek ödeme yapılabilir. Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolara asaleten veya vekâleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) %700’ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilir.
Kısaca;
Burada SGK adına uzman hekim ,diş hekimi ve eczacılar fatura ve reçete kontrolleri yapılıyor.
5502/28.Maddesine göre ayrım olmasa da SGK tarafından kanunda gösterilen miktarlarda az ödeme yapılması huzursuzluğa da neden olmaktadır.
Çalışan hekim,diş hekimi ve eczacılar eşit işe eşit mantığının sgk tarafından bile yerine getirilmediğini görmekteyiz.
2013 yılı uygulanması gereken miktar=729,71 *7=5.107 TL .,1.641 TL yardımcı personel verilmesi gerekir.
Oysa bu oran %500’lerde kalmıştır.
Bu ek ödeme yapılmasının amacı bu sahada denetim yapmakla görevli olanların gerekli dikkat ve özeni göstermeleri için verilmiştir.
Oranın düşürülmesi ile birlikte demorilize olan Sağlık Personeli ,bu ek ödeme farklılıkları huzursuzluğa neden olmuş bunun sonucu olarak da çok sayıda personel istifa ederek özel sektöre geçmiştir.
SGK ülkemizin vazgeçilmez önemli bir kurumdur.
SUT esaslarına göre GSS kapsamında sigortalıları koruyarak ,kanunda yazılan kuralların denetleyerek önemi de artacaktır
Sağlıktaki olumsuzlukların yansıması sigortalılar olduğu asla unutulmamalıdır.
SGK Yönetimi, Kurumda görev yapan Hekim ,Diş Hekimi ve Eczacıların istifa ederek hızla özel sektöre geçmelerinin altında yatan nedeni araştırmasında fayda var diye düşünüyorum.
(Kaynak: Alitezel.com | 19.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.