6361 Sayılı Kanun ile ülkemizde finansal kiralamanın kuralları sil baştan değişti. Kanun ile, ihtiyaç duyulan malların finansal kiralama şirketince bizzat kiracıdan satın alınarak kullanımının bir bedel karşılığında kiracıya devredilmesi de finansal kiralamanın kapsamı içine alındı. Böylelikle uluslararası uygulamada yaygın bir finansman yöntemi olan sat-geri kiralama işleminin yapılabilmesine imkan tanınmış oldu.
Sat-geri kirala ne demek?
Sat-geri kirala işleminde, ihtiyacınız olan kaynağı oluşturabilmeniz için menkul ve/veya taşınmazı güncel değeri üzerinden leasing şirketine devrediyor ve finansman elde ediyorsunuz. Belirlenecek olan vade dahilinde geri ödemelerinizi yaparak vade sonunda menkul ve/veya gayrimenkullerinize yine siz sahip oluyorsunuz.
Ne sağlar?
Sat-geri kirala işlemi ile; işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması, şirketin sermaye yapısının güçlenmesi, aktifinin büyümesi, kısa vadeli borçların uzun vadeye yayılarak bilanço yapısının düzeltilmesi ve de nakit akışının dengelenmesi mümkün.
KDV yok!
KDV Kanunu'nun 17/4-y maddesine göre; sat-geri kirala konusu yapılan taşınmazların (mülkiyetin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşuluyla) kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri vergiden istisna.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, söz konusu istisna düzenlemesinin kısmi istisna niteliğinde olması.
Damga Vergisi yok
Finansal kiralama sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin devrine-tadiline ilişkin kâğıtlar Damga Vergisi'nden müstesna. Bu kapsamda bir sözleşme imzalanması halinde Damga Vergisi ödenmeyecek.
Tapu harcı cüzi
Bilindiği üzere taşınmazların satışında hem devir eden hem de devir alanın ayrı ayrı %2 tapu harcı ödemesi gerekiyor. Satıp geri kiralama yöntemi ile gerçekleştirilen kiralama sözleşmeleri kapsamında, kiracı tarafından sözleşme süresi sonunda geri alınmak kaydıyla, kiralanan taşınmazların kiralayana satışı sırasında devredenden ise sadece binde 4,55 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.
Ayrıca; satıp geri kiralama yöntemi ile yapılan kiralama sözleşmeleri kapsamında kiralanan taşınmazların sözleşme süresi sonunda kiracı adına tapuya tescili tapu harcından istisna edilmiş durumda.
Kurumlar Vergisi açısından
6495 Sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/1-e maddesinin 2. paragrafında yapılan değişiklikle, sat-geri kirala işlemlerine yönelik özel bir Kurumlar Vergisi istisnası düzenlemesi getirilmiş durumda. Buna göre kurumların aktiflerinde yer alan taşınmazların leasing şirketlerine satışlarından doğan kârın tamamı vergiden istisna. Üstelik satışı yapılacak taşınmazın iki tam yıldan uzun süre ile aktifte bulundurulması da şart değil. Yani süre şartı yok.
Ancak ilgili maddenin (KVK md. 5/1-e) son paragrafında; taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançların istisna kapsamı dışında tutulacağı ifade ediliyor. Söz konusu ifadenin sat-geri kirala işlemlerini de kapsayıp kapsamadığı hususu özel önem arz etmekte.
Taşınmaz ticareti ile uğraşan kurumların durumu
8 seri nolu Kurumlar Vergisi Tebliği taslağında; taşınmazların geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, finansal kiralama şirketlerine satışı ve finansal kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançların tamamının vergiden istisna edilebileceği ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulundurma şartı ile ilgili maddede yer alan diğer şartların aranmayacağı ifade edilmiş durumda.
Buna göre söz konusu tebliğ bu şekli ile yayımlanırsa, taşınmaz alım-satımı ve kiralaması ile uğraşan kurumların da sat-geri kirala imkanından faydalanması net bir şekilde mümkün olacak.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.